Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στην καθημερινότητά μας είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Από έναν μικροτραυματισμό μέχρι σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή.

Η κατανόηση της νοοτροπίας της Αυτοπροστασίας είναι πολύ σημαντική αφού πρώτα μάθουμε τι σημαίνει ο όρος “Αυτοπροστασία”, καθώς πολύ συχνά συνδέεται με τον όρο “Αυτοάμυνα”.

 «Αυτοπροστασία»: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του εαυτού ή της περιουσίας  

«Αυτοάμυνα»:  Η υπεράσπιση του ατόμου ή των συμφερόντων του, κυρίως μέσω της χρήσης της φυσικής δύναμης, η οποία επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε μια κατηγορία βίαιου εγκλήματος.

Κατά συνέπεια, η Αυτοπροστασία λαμβάνει μέρος πριν χρειαστεί κάποιος να κάνει κάτι που απαιτείται φυσική συμπλοκή, δηλαδή Αυτοάμυνα.

Με την Αυτοπροστασία  υποδεικνύεται μια σειρά από πράξεις που εφαρμόζουμε για να προλάβουμε κάτι κακό, πριν αυτό συμβεί σε εμάς.

Εκπαίδευση πρόληψης για αυτοπροστασία

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ενός ανθρώπου ουσιαστικά, είναι η διαδικασία των γνώσεων των βασικών αρχών της Αυτοπροστασίας.  Όπως για παράδειγμα από το να περπατάει κάποιος με ασφάλεια στον δρόμο, μέχρι και να λάβει τα μέτρα του για να μην δεχτεί απρόσμενη επίθεση σε βάρος της υγείας του ή ακόμα και της ίδιας του της ζωής.

Πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας  για επικίνδυνο ενδεχόμενο 

Συνήθως, η πρώτη σκέψη που κάνουν οι άνθρωποι είναι η Αυτοάμυνα ενώ αυτό που πρέπει πρώτα να σκεφτούν είναι η Αυτοπροστασία. Στην Νόμιμη  Αυτοάμυνα–Αυτοπροστασία δεν σημαίνει ότι οπλοφορούμε (καθώς είναι παράνομο στην χώρα μας) για τη τυχόν επίθεση, έστω και οπλισμένοι. Οι Νόμιμοι Τρόποι Αυτοάμυνας ΜΟΝΟ είναι αποδεκτοί από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι λέξεις αυτοάμυνα – ποινικός κώδικας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Αφού έχουμε λάβει τα μέτρα μας προσπαθώντας να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε ενδεχόμενη συμπλοκή, τότε καλό θα ήταν να μπούμε στη νοοτροπία της Αυτοάμυνας, πειθαρχημένα, που σημαίνει αρχικά να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά μπορούμε για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες διαφυγής. Αν αυτό αποδειχτεί πολύ δύσκολο, τότε κλιμακώνουμε την βία όσο χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτό θεωρείται αναγκαία και αναλογική Αυτοάμυνα.

Τι χρειάζεται κάποιος στη πραγματικότητα για να τα πράξει όλα αυτά;

  1. Βασικές Αρχές Αυτοπροστασίας
  2. Βασικές Αρχές Αυτοάμυνας

Όσο περίεργο και αν ακούγεται και σε αντίθεση με όσα λένε πολλοί ακόμα και εμπειρογνώμονες δεν απαιτείται πολύ ενασχόληση με το είδος. Αυτό που χρειάζεται είναι ωριμότητα και πρατική αντιμετώπιση πού να μπορούν όλοι οι πολίτες να εφαρμόσουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (ηλικία, βάρος, δυνάμεις κλπ).