Η Σχολή Ικάρων θα διοργανώσει από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, τη κοινή διδακτική ενότητα με θέμα «Διαστημικές Εφαρμογές στην Ασφάλεια και Άμυνα» (Common module on Space Applications for Security and Defence), υπό την αιγίδα του Ευρωπαικού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Security and Defence College – ESDC).

Το σεμινάριο βασίζεται στο Πρότυπο Πρόγραμμα Σπουδών του EMILYΟ (European initiative for the exchange of young officers). Αποτελεί κύριο συστατικό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της ΕΕ και στον τομέα του Διαστήματος προωθεί την καλύτερη κατανόηση του ρόλου των Διαστημικών Εφαρμογών στην Ασφάλεια και την Άμυνα, που η Σχολή Ικάρων πρότεινε και το ESDC ενέκρινε το 2018. Ο κύριος στόχος αυτής της ενότητας είναι να εισάγει τους πάνω από 100 μαθητές, από πέντε ευρωπαϊκές Ακαδημίες, στη γενική αντίληψη του πώς χρησιμοποιείται το Διάστημα επιχειρησιακά στο ως άνω πλαίσιο.

Θα αναλυθούν ζητήματα όπως η έναρξη της διαστημικής εποχής ως απότοκος της έλλειψης πληροφόρησης μεταξύ των υπερδυνάμεων στον Ψυχρό Πόλεμο, βασικά στοιχεία για τα διαστημικά συστήματα, οι κύριοι τύποι δορυφόρων και οι στρατηγικές, τακτικές και πολιτικές διαστάσεις του διαστήματος. Θα συζητηθούν οι διαστημικές δραστηριότητες των κορυφαίων διαστημικών κρατών, η έννοια της Ασφάλειας Διαστήματος, ο ρόλος του Διαστήματος στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ καθώς και μια σειρά τάσεων.

Θα διδάξουν καθηγητές και διαλέκτες από τη Σχολή Ικάρων, άλλους στρατιωτικούς οργανισμούς, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές από την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European ExternalActionService-EEAS), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EU Agency for the Space Programme-EUSPA), το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SatCen), τον Οργανισμό της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (EU Agency for Network and Information Security-ENISA)  και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA).
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και η αίτηση για συμμετοχή στο σεμινάριο παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://hafa.haf.gr/education/erasmus/