Τρεις άνθρωποι, ζευγάρι στο οποίο ανήκει βιοτεχνία πλαστικών και η κόρη του, συνελήφθησαν από τις αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας χθες Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας για την έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 33 ανθρώπους τη 14η Αυγούστου στη Σαν Κριστόμπαλ, λιγότερα από τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο, ανακοίνωσε ο συνήγορός τους, που κατήγγειλε το «τσίρκο» και τα «ψέματα» των αρχών.

Οι ιδιοκτήτες της Vidal Plast, της βιοτεχνίας που υπήρξε το επίκεντρο της έκρηξης, θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πιθανές ευθύνες τους για την καταστροφή σε ακτίνα 500 μέτρων στη Σαν Κριστόμπαλ.

«Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει επιχείρηση σύλληψης και έρευνας», οι αρχές «απλά στήνουν τσίρκο», υποστήριξε ο ποινικολόγος Νορμπέρτο Ροντόν στον Τύπο. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος των εντολέων του «συνονθύλευμα από ψέμματα, μισές αλήθειες και χειραγωγήσεις».

Προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια του δυστυχήματος, η οποία συντάχθηκε τη 18η Αυγούστου και διέρρευσε στον Τύπο προχθές Τρίτη, ανέφερε ότι στη βιοτεχνία υπήρχαν «συγκεντρώσεις αερίου και εύφλεκτου υλικού» και ότι εξαιτίας «σπινθήρων, ανάφλεξης, της ζέστης ή της τριβής» να προκλήθηκε η καταστροφική έκρηξη.

Πιο λεπτομερής έκθεση για το δυστύχημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Η πυροσβεστική σημείωσε την καταγγελία ότι από τη Vidal Plast έβγαιναν καπνοί τον Μάιο. Εντοπίστηκε προϊόν που έπρεπε να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από τους 20 ° Κελσίου και αντιδρά στις αλλαγές θερμοκρασίας, στους σπινθήρες και στην υγρασία.

«Η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε κανενός είδους χημικό παράγοντα», αντέτεινε όμως ο δικηγόρος: «Έκοβε πλαστικό με δυο ηλεκτρικούς μύλους, οι οποίοι χάρη σε λάμα το κονιορτοποιούσαν, το μετέτρεπαν σε κομματάκια» για να μεταπωληθεί σε κατασκευαστές καπακιών μπουκαλιών, φελλών ή τσαντών.

Από τους 33 νεκρούς, οι 19 δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις αρχές, δήλωσε χθες Τετάρτη ο διευθυντής του ινστιτούτου ιατροδικαστικής της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς, ωστόσο αρκετά κτίρια στην εμπορική ζώνη όπου έγινε η έκρηξη ήταν άδεια, καθώς βρισκόταν υπό κατασκευή χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Φωτογραφία: EPA/Orlando Barria