Η πρόσφυση αυτοκινήτου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δυστυχήματος και ταυτόχρονα να αυξήσει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Καλό είναι κάθε οδηγός να γνωρίζει τι είναι η πρόσφυση, πώς δουλεύει και τι να κάνει στις διάφορες καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι κλπ) που συναντάει όταν οδηγεί. Έτσι θα είναι ασφαλής, σίγουρος και ψύχραιμος.

Τι είναι η πρόσφυση αυτοκινήτου;

Η πρόσφυση αυτοκινήτου είναι η ικανότητα του οχήματος να «μένει» σε επαφή με το έδαφος, κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Αν έχετε νιώσει να χάνετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε στροφές, απότομα φρεναρίσματα ή ακόμα και σε περιπτώσεις αυξημένης ταχύτητας, τότε μπορεί το όχημά σας να μην έχει την κατάλληλη πρόσφυση, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόσφυση του αυτοκινήτου;

Η πρόσφυση αυτοκινήτου εξαρτάται άμεσα από τα ελαστικά που έχει (καθώς είναι το μόνο σημείο επαφής που έχει με το δρόμο) και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Συγκεκριμένα οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Η κατάσταση των ελαστικών
    Τα ελαστικά του οχήματός σας  είναι ο νούμερο 1 παράγοντας που επηρεάζει την πρόσφυση. Φροντίστε να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς φθορές και να έχουν την κατάλληλη πίεση για να αποφύγετε περαιτέρω προβλήματα.
  • Οι καιρικές συνθήκες
    Κάτι που δεν μπορείτε να προβλέψετε, αλλά μπορείτε να προσέξετε. Οι αλλαγές του καιρού και της θερμοκρασίας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πρόσφυση του οχήματός σας. Για παράδειγμα, σε παγωμένους δρόμους μειώνεται εξαιρετικά, με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος του αυτοκινήτου και να συμβεί ατύχημα.
  • Η συμπεριφορά του οδηγού
    Η συμπεριφορά του οδηγού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ομαλή οδήγηση σημαίνει ασφαλής οδήγηση. Απότομα φρεναρίσματα, υπερβολική ταχύτητα, δύσκολοι ανηφορικοί ή κατηφορικοί δρόμοι και επικίνδυνες στροφές, μειώνουν σημαντικά την πρόσφυση του οχήματός σας και τον έλεγχο που έχετε πάνω του.
  • Η κατάσταση του δρόμου
    Η πρόσφυση δεν είναι μόνο ευθύνη του οδηγού αλλά και αποτέλεσμα ενός καλοδιατηρημένου δρόμου. Λακκούβες, λάδια και νερά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επαφή των ελαστικών με το δρόμο.
  • Η συντήρηση του αυτοκινήτου
    Η τακτική συντήρηση του οχήματός σας αποτελεί κανόνα για μια ασφαλέστερη οδήγηση. Φροντίστε να λειτουργούν σωστά τα φρένα σας  να αντικαθιστάτε  τα ελαστικά σας καθώς και άλλα εξαρτήματα όπως αναρτήσεις, αμορτισέρ, αντλία βενζίνης και άλλα.

Πώς καταλαβαίνω ότι δεν έχει καλή πρόσφυση το αυτοκίνητο μου;

Δεν γνωρίζετε αν το αυτοκίνητό σας έχει καλή πρόσφυση; Τότε δεν έχετε παρά να το παρακολουθείσετε, ώστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να λάβετε τα μέτρα σας.

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν μειωμένη πρόσφυση;

  • Δυσκολία στις στροφές
    Το αυτοκίνητό σας  δεν είναι σταθερό στις στροφές ή χάνεται εύκολα ο έλεγχος.
  • Φθαρμένα ελαστικά
    Τα ελαστικά φθείρονται πιο εύκολα από τον προβλεπόμενο χρόνο.
  • Αδικαιολόγητη ολίσθηση αυτοκινήτου
    Το όχημά σας ξεφεύγει εύκολα από την πορεία του
  • Μειωμένη ισορροπία κατά την οδήγηση
    Απρόβλεπτες αλλαγές στην οδήγηση, για παράδειγμα στην ισορροπία, κραδασμοί και λοιπά.

Πρόσφυση και βρεγμένο οδόστρωμα

Η μείωση της πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι συχνό φαινόμενο και δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα, αν χαθεί ο έλεγχος του αυτοκινήτου.

Αν οδηγείτε σε βρεγμένο ή παγωμένο δρόμο, καλό θα είναι να είστε προσεκτικός στις στροφές, να διατηρείτε μια σχετικά χαμηλή ταχύτητα, να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις και φυσικά τα ελαστικά σας να είναι σε καλή κατάσταση.

Ποια η σημασία της καλής πρόσφυσης για τη μείωση ατυχημάτων;

Όταν η πρόσφυση λειτουργεί σωστά, έχετε τον πλήρη έλεγχο του οχήματός σας και έτσι μπορείτε να αντιδράσετε καλύτερα και πιο άμεσα σε έκτακτες καταστάσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να ελέγξετε καλύτερα τα φρένα σας  αλλά και να αποφύγετε υπερθέρμανση των ελαστικών σας.

Επιπλέον, στην περίπτωση δύσκολων καιρικών συνθηκών, η καλή πρόσφυση εξασφαλίζει ότι το αυτοκίνητό σας δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Τι μπορώ να κάνω για να εξασφαλίσω καλή πρόσφυση για το αυτοκίνητο μου;

Αν θέλετε να είσαι σίγουρος ότι οδηγείτε με ασφάλεια και ότι η πρόσφυση του αυτοκινήτου σας είναι καλή, τότε θα πρέπει να πάρετε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Τακτικός έλεγχος και συντήρηση ελαστικών.
  • Σωστή οδηγική συμπεριφορά.
  • Αποφυγήυπερβολικής ταχύτητας.
  • Ευθυγραμμισμένοι τροχοί αυτοκινήτου.
  • Συντήρηση αυτοκινήτου.

Εξασφάλισε την ασφάλειά σου και την ασφάλεια των συνεπιβατών σου 

Η Ελλάδα ανήκει στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως για θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Η σωστή πρόσφυση και η υπεύθυνη οδήγηση μπορούν να μειώσουν τον αριθμό τους σημαντικά.

Φροντίστε να διατηρείτε το αυτοκίνητο σας  σε καλή κατάσταση και να οδηγείτε υπεύθυνα, ώστε να εξασφαλίσετε τόσο τη δική ας ασφάλεια όσο και των γύρω σας.

pricefox.gr