Από 26 έως 29 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού, με σκοπό τη διεξαγωγή από τους μαθητές προγράμματος εκπαιδευτικών και εθιμοτυπικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.

Ειδικότερα την Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, δέχθηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Σασιάκο Χρήστο ΠΝ και τους Κυβερνήτες των 2 πλοίων. Κατά την συνάντηση ο Αρχηγός αφού ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον ΘΕΠ, συνεχάρη και ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΣΝΔ, για το εξαίρετο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί σε ότι αφορά στη διαμόρφωση της ναυτοσύνης και της επαγγελματικής κατάρτισης των μελλοντικών Αξιωματικών του Ελληνικού και Κυπριακού ΠΝ.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Διοικητής της ΣΝΔ παρέθεσε δεξίωση επί του «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», στην παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κας Μαρίνας Χατζημανώλη, του Αρχηγού, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέα Λουκά, της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ, καθώς και αντιπροσωπείας στελεχών. Ο Αρχηγός, κατά την παρουσία του στο πλοίο, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Ελληνοκύπριους Δόκιμους που φοιτούν στην ΣΝΔ και τους συνεχάρει για την επιλογή τους και την εξαιρετική επίδοσή τους. Χαιρετισμό απεύθυνε και η Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Το πρόγραμμα της Σχολής περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου έγινε ενημέρωση για το ιστορικό των μνημείων και κατατέθηκαν στεφάνια αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες στους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΣΝΔ επισκέφθηκε επίσης το Παρατηρητήριο «ΛΗΔΡΑ», όπου έτυχε ενημέρωσης, καθώς και άλλους πολιτισμικούς και ιστορικούς χώρους της ΚΔ.

Την Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, με τον απόπλου των 2 πλοίων, πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «ΠΝ/ΔΝ – 03/2023», η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού, σε συνεργασία με το Ελληνικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και Ε/Π AW – 139 της Διοίκησης Αεροπορίας.

Το σενάριο περιελάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, αντικείμενα Έρευνας – Διάσωσης με συνεργασία ελικοπτέρου και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των πλοίων.