Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ο Δήμος Βιάννου διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης για την 80η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε την 14η , 15η & 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023, στο χώρο του Πανδημοτικού Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ 

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΙΡΑ: 

ΩΡΑ 17:30: Πορεία Ειρήνης και Δικαιοσύνης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης Αμιρά. Παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων με τη συμμετοχή επιζώντων του Ολοκαυτώματος και μελών των οικογενειών των θυμάτων 

Στην πορεία Ειρήνης και Δικαιοσύνης θα συμμετέχει η Heike Hänsel, τ. Βουλευτής του κόμματος της Αριστείας (Die Linke) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Θα συμμετέχει, επίσης, ο γιατρός του ΕΣΥ και Σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου, που την Άνοιξη του 2023 πραγματοποίησε το μοναδικό εγχείρημα να διανύσει τρέχοντας τους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

ΩΡΑ 20.30: Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ζωγραφίζουν τη Μάχη της Κρήτης 

Προβάλλονται τα 391 έργα ζωγραφικής μαθητών της Ε’ και Στ’ τάξης από 14 Δημοτικά Σχολεία του νομού Ηρακλείου για τη Μάχη της Κρήτης.

Προλογίζουν οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Διακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΩΡΑ 21.15:  Απονομή βραβείων – τιμητικών επαίνων 

ΩΡΑ 21:30: Συναυλία με τη Δημοτική Χορωδία Βιάννου «Στάθης Μάστορας», υπό τη διεύθυνση του Ορέστη Κουσαθανά. 

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΙΡΑ: “ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ” (ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ)

ΩΡΑ 19:30: Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής – Ανοιχτές πληγές στον χρόνο» 

Το βιβλίο παρουσιάζουν η Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, φιλόλογος – συγγραφέας και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, συγγραφέας του βιβλίου. Προλογίζει ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου. Χαιρετισμό απευθύνουν ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης.

ΩΡΑ 20:30: Οι μαθητές μιλούν για το Ολοκαύτωμα  των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας

Μαθητές του Γυμνασίου της Άνω Βιάννου παρουσιάζουν μαρτυρίες επιζώντων και μικρές ιστορίες για το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943.

ΩΡΑ 21.15: Απονομή βραβείων – τιμητικών επαίνων 

ΩΡΑ 21:30: Συναυλία με τους “Ακρίτες του Νότου” 

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 

ΓΕΝΙΚΑ 

    Από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 10ης Σεπτεμβρίου 2023: 

 • Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ., σχολείων και τραπεζών στα διοικητικά όρια του Δήμου Βιάννου.

ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΡΩΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ: 

ΩΡΑ 10:00 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων  

 • Προσέλευση επισήμων και Αρχών.
 • Στην επίσημη Δοξολογία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέας

ΩΡΑ 10:30 Τελετή στο Πανδημοτικό Μνημείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών. 

 • Προσέλευση επισήμων και Αρχών.
 • Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατoύντος του Σεβασμιατάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.
 • Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος από τον κ. Αριστομένη Α. Συγγελάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου & της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου.
 • Προσκλητήριο Νεκρών.
 • Κατάθεση στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,

-Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές Π.Ε. Ηρακλείου,  Ευρωβουλευτές

-Περιφερειάρχη Κρήτης

-Δήμαρχο Βιάννου

-Δήμαρχο Ηρακλείου

-Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

-Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου

-Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου

-Εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος

-Εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος

-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

-Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

-Προεδρεύοντα της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

-Πρόεδρο του Ι.Τ.Ε.

-Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κρήτης

-Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης

-Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου – Ν. Λασιθίου

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών πολεμικού Ναυτικού

-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών

-Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας

-Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου

-Αναπηρικές Οργανώσεις

-Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις

-Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στη Π.Ε. Ηρακλείου

-Πρόεδρους Συλλόγων – Σωματείων

 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.
 • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
 • Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
 • Λήξη τελετής – αποχώρηση επισήμων.

Παρακαλούνται όσοι από τους παραπάνω επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, να ενημερώσουν για την κατάθεση μέχρι την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023, στο τηλέφωνο 2813400374  (Ώρες επικοινωνίας: 08.00-14.30)

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 

ΩΡΑ 20.30:  Ηράκλειο, Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» 

Συναυλία Ειρήνης και Δικαιοσύνης με το Βασίλη Λέκκα, το Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του και τη Νατάσσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα. 

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 

ΠΡΩΪ:  Τελετές Μνήμης στις Εκκλησίες & στα μνημεία των χωριών της Βιάννου 

Δευτέρα 18.9.2023 έως Σάββατο 30.9.2023 

Ηράκλειο, Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»:   

Έκθεση: «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη» 

Πρόκειται για το ιστορικό – αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και κείμενα) που περιλαμβάνει η περίφημη «Έκθεσις της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» με την υπογραφή των: Νίκου Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνου Κουτουλάκη.

Η έκθεση πραγματοποιείται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Μαλεβιζίου, Ηρακλείου, Βιάννου και την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και θα φιλοξενηθεί στον προθάλαμο του Κηποθέατρου “Μάνος Χατζιδάκις”, από 18-30 Σεπτεμβρίου 2023 (7.30μμ -11μμ).

Τρίτη, 19.9.2023, ΩΡΑ 19.30: Εγκαίνια Έκθεσης 

Χαιρετισμό απευθύνουν οι συνδιοργανωτές: ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι Δήμαρχοι Βιάννου, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

Ομιλητές: Δρ. Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος-Ιστορικός, ιστορικός επιμελητής του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη, Μανώλης Δρακάκης, Αν. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ιστορικός επιμελητής του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη,Στέλλα Νησιώτη, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, επιμελήτρια της έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη». Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μουσικός Επίλογος: Συμμετέχουν η Λίλυ Δάκα, πιάνο και οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μπουτσόλης, κλαρινέτο και Λευτέρης Μπουτσόλης, κοντραμπάσο.

Επιμέλεια Έκθεσης:

– Στέλλα Νησιώτη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και

– Δέσποινα Συγγελάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές, οι Ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Βιάννου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου, Πταισματοδίκες, Ειρηνοδίκες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Προεδρεύων της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Ε., ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ηρακλείου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, οι πρώην Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, οι πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι Ηρακλείου, ο Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης,  ο Διευθυντής Αθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ο Διευθυντής Βθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, οι Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, οι Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, του Ναυτικού,  της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, των Αναπηρικών και Αντιστασιακών  Οργανώσεων, των Εφεδροπολεμικών Οργανώσεων, οι Πρόξενοι, ο Περιφερειάρχης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών Οργανώσεων, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, οι Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και οι πολίτες.

φωτογραφία αρχείου