Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο των Γερμανικών Ωμοτήτων στην Βιάννο το 1943: «80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ζοφερό Σεπτέμβριο του 1943, όταν η Βιάννος και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, έγιναν ο τόπος για ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού Κατοχής, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι Ναζιστικές δυνάμεις, ως αντίποινα της αντιστασιακής δράσης των Κρητών, προχώρησαν ανενδοίαστα σε μαζικές εκτελέσεις, στην λεηλασία και στην καταστροφή περιουσιών, ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά, από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943. Οι πράξεις της φρίκης, οι ολέθριες συνέπειές τους, οι ανεξάλειπτες πληγές και το βαρύτατο πένθος, σημάδεψαν, επί δεκαετίες, την πορεία των κατοίκων που επέζησαν. 

Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων. Η θυσία τους  σηματοδοτεί πάντα τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης απέναντι στην Βία και στην Βαρβαρότητα του Φασισμού. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, με αφορμή την σημερινή ζοφερή Επέτειο, ότι τα δικαιώματα των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού, επί Κατοχής, παραμένουν απαράγραπτα». 

Τον Δήμαρχο Ηρακλείου εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός.