Η οδήγηση μηχανής στη βροχή είτε στο χιόνι που λιώνει, είναι διαδικασία που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή από τον οδηγό αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία του.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τι πρέπει να κάνετε οδηγώντας μία μοτοσυκλέτα σε βρεγμένο δρόμο ώστε να γνωρίζετε πώς θα διατηρήσετε τον έλεγχο της μηχανής σε όλο το οδόστρωμα, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός οδηγού μηχανής σε συνθήκες βροχής  

Τα κατάλληλα ρούχα, ο ειδικός εξοπλισμός ενός οδηγού μοτοσυκλέτας, είναι η απαραίτητη λύση για το κρύο και την βροχή, που αν μη τι άλλο δυσκολεύουν και καθιστούν λιγότερο επικίνδυνη οποιαδήποτε διαδρομή.

Για να είστε σωστά προετοιμασμένοι ώστε να διατηρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία στο σώμα σας, αποτρέποντας την εισχώρηση νερού, θα πρέπει να προμηθευτείτε:

-μπουφάν μηχανής (ιδανικά με εσωτερική επένδυση για καλύτερη μόνωση και κάλυψη από το κρύο)

-κράνος full-face.

-αδιάβροχο. Όσο ποιοτικό και ανθεκτικό κι αν είναι το ειδικό μπουφάν μηχανής, σίγουρα θα βραχεί έπειτα από πολλά χιλιόμετρα οδήγησης με βροχερό καιρό. Για το λόγο αυτό αναγκαία, είναι και η ύπαρξη του αδιάβροχου για επιπλέον κάλυψη.

-γάντια μηχανής

-αδιάβροχα καλύμματα χεριών αναβάτη (ειδικά σε καταστάσεις βροχόπτωσης, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον εξοπλισμό που επιλέγετε να φοράτε στα χέρια σας)

-αδιάβροχες γκέτες για κάλυψη και προστασία στα πόδια

Το σωστό φρενάρισμα μοτοσυκλέτας σε βρεγμένο οδόστρωμα  

Η πρόσφυση είναι το σημαντικότερο που πρέπει να ελέγχετε όταν οδηγείτε μηχανή με βροχερό καιρό. Οι απότομες κινήσεις είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ανεπιθύμητη και επικίνδυνη απώλεια πρόσφυσης των τροχών. Έτσι, όλοι οι οδηγοί μηχανής θα πρέπει να προσέχουν το φρενάρισμα  να γίνεται προοδευτικά, ομαλά, χωρίς ξαφνικές κινήσεις, αφού σε άλλη περίπτωση, ο τροχός θα κοκκαλώσει πριν τη σωστή στιγμή ακινητοποίησης της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα κάποιο ενδεχόμενο ατύχημα.

Επιτάχυνση με ασφάλεια σε συνθήκες βροχόπτωσης   

Ό,τι ισχύει για το φρενάρισμα, ισχύει και για την επιτάχυνση. Πιο συγκεκριμένα, και σε αυτήν την περίπτωση, όταν βρέχει και οδηγείτε μηχανή σε βρεγμένο δρόμο αυτό που πρέπει πρώτα και κύρια να αποφύγετε είναι οι απότομες και ξαφνικές κινήσεις.

Για να επιταχύνετε, πατάμε προοδευτικά το γκάζι, αφού οποιαδήποτε διαφορετική πρακτική θα συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη απώλεια πρόσφυσης και την ενδεχόμενη παρέκκλιση από την πορεία σας.

Στροφές με τη μηχανή σε βρεγμένο οδόστρωμα  

Σε αντίθεση με την οδήγηση και το στρίψιμο αυτοκινήτου με βροχή, οι στροφές με μοτοσυκλέτα χρειάζονται διαφορετικό χειρισμό. Με ένα αυτοκίνητο, όταν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο και γλιστράει, πρέπει να μειώσετε σημαντικά ταχύτητα αφού έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη πρόσφυση.

Με τη μηχανή, αν η ταχύτητα είναι πολύ μικρή τα ελαστικά δεν έχουν την σωστή επαφή με τον δρόμο, δεν υπάρχει καθόλου φυγόκεντρος δύναμη και έτσι η σταθερότητα μειώνεται σημαντικά.

Θα πρέπει λοιπόν να διατηρείτε μία σταθερή ταχύτητα στη μηχανή, με αυτό φυσικά να σημαίνει ότι και εκτός στροφών, η ταχύτητα θα πρέπει να είναι μειωμένη όταν ο δρόμος γλιστράει. Και σε αυτό το κομμάτι, οι απότομες κινήσεις είναι απαγορευτικές, αφού ελαττώνουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσφυση των τροχών αλλά και την σταθερότητα του οδηγού.