Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση όπλων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας για τον στόλο των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας συλλογών Spice και βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage.

Τα ισραηλινής κατασκευής όπλα θα αυξήσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες κρούσης κατά χερσαίων στόχων, τόσο των αναβαθμισμένων F-16 στην εκδοχή Viper όσο και των παλαιότερων Block 50/30. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους στόλους F-16, χωρίς όμως τα όπλα που εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των μαχητικών.

Οι εξαντλητικές συζητήσεις με τους Iσραηλινούς φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς και το πρόγραμμα έχει πλέον τη βούλα του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη των συμβάσεων από τη ΓΔΑΕΕ, ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Με την προμήθεια των Rampage και Spice αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ που περιλαμβάνει και την αγορά των βλημάτων ακριβείας SPIKE NLOS που «έκλεισε» τον περασμένο Μάιο.

ΚΥΣΕΑ: «Πράσινο» για την προμήθεια όπλων Rampage και Spice – Πώς αλλάζουν επίπεδο τα F-16-1 

Υπερηχητικοί πύραυλοι

Με την απόκτηση των Rampage η Πολεμική Αεροπορία αποκτά Stand Off όπλα για τα F-16 ενισχύοντας θεaματικά τις δυνατότητες των αεροσκαφών της. Πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα και έχουν δυνατότητα άφεσης από μεγάλα ύψη. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει μεγάλη επιβιωσιμότητα στο αεροσκάφος – φορέα αφού εξαπολύει μακριά από τα εχθρικά αντιαεροπορικά όπλα, ενώ καθιστά τον πύραυλο «απρόσβλητο» από αντιβαλλιστικά συστήματα. Η καθοδήγηση γίνεται με GPS ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη ακρίβεια στην προσβολή του στόχου, ενώ ο πύραυλος διαθέτει σύστημα πλοήγησης που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε παρεμβολές και αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Rampage ξεκινήσαν την επιχειρησιακή τους ζωή ως βλήματα πυροβολικού αλλά οι Ισραηλινοί τους προσάρμοσαν στα F-16 τους και σύντομα θα βρίσκονται κάτω από τα φτερά και των ελληνικών μαχητικών. Το κόστος για την απόκτηση των πυραύλων αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ.

φωτογραφία: Ein griechischer Mechaniker grüßt seine zum Start rollende F-16 auf dem Fliegerhorst Lechfeld während der Übung Air Defender 2023. 

polemikiaeroporiahaf.gr