Η Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μεταξύ των ετών 2000 – 2050, ο αριθμός των ανθρώπων που θα είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί. Το 2050 εκτιμάται ότι 1 στους 5 ανθρώπους του πλανήτη μας θα είναι πάνω από 60 ετών,  το 80% εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα διαβιούν σε χώρες με μέτριο ή φτωχό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων, είναι μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς και της συμβολής των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας στο διάβα της συλλογικής ή προσωπικής μας ιστορίας. Εστιάζει στην ανάγκη χάραξης και διασφάλισης σταθερών πολιτικών προστασίας και προώθησης της ευζωίας, όπως και στην αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων της κοινωνίας, έναντι των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν προς αυτή τη κατεύθυνση είναι:

Αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε σε σχέση με τα γηρατειά και τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας.

Δημιουργία περιβάλλοντος και κοινοτήτων φιλικών προς την Τρίτη Ηλικία.

Προσαρμογή των συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ηλικιωμένων για την παροχή συνεχούς και κατάλληλης φροντίδας προς εκείνους.

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή την σημερινή ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του ΠΟΥ και ευθυγραμμιζόμενη με τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο ενίσχυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους συνανθρώπους μας της Τρίτης Ηλικίας και της ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης των φροντιστών τους και της κοινωνίας προχώρησε στη δημιουργία Προγράμματος που απευθύνεται και αφορά σε γηράσκοντα άτομα, του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα με τίτλο: «Πρόληψη Λοιμώξεων σε Ηλικιωμένους που Διαβιούν στην Κοινότητα», σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης,  έχει ως σκοπό την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με τις συστάσεις του επικαιροποιημένου Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος Ενηλίκων.

Του εκπαιδευτικού προγράμματος θα έπεται εργαστήρι δεξιοτήτων, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες όπως, η σωστή υγιεινή των χεριών, του στόματος και των τεχνητών οδοντοστοιχιών.

Οι  Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς που επιθυμούν την υλοποίηση του προγράμματος μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική Δ/νση: [email protected] ,ή επικοινωνώντας τηλεφωνικά στο: 2813404356 ή 2813404424.

Φροντίζουμε!

Προχωράμε Μαζί!

Χρόνια Πολλά στους συνανθρώπους μας της Τρίτης Ηλικίας!

Προηγούμενο άρθροΓεράσιμος Παπαδόπουλος: “Σε κλοιό σεισμικών επικέντρων η Αττική”
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 3 άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα