Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται στο Κίεβο, σε «ιστορική σύνοδο» που θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη προς την χώρα αυτή που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Συγκαλώ σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών στο Κίεβο, στην πρώτη σύνοδο και των 27 χωρών μελών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανακοίνωσε στο Twitter (Χ) o Ζοζέπ Μπορέλ χαιρετίζοντας μία «ιστορική σύνοδο» στην Ουκρανία «υποψήφια προς ένταξιν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα».

Υποδεχόμενος τους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε από την πλευρά του την διεξαγωγή της συνόδου στο Κίεβο «εντός των μελλοντικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε εδώ στο Κίεβο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, φίλοι και συνάδελφοί μου», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, διότι για πρώτη φορά συναντιόμαστε εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά εντός των μελλοντικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά χαιρέτισε από την πλευρά της μπροστά στους δημοσιογράφους την «εξαιρετικού χαρακτήρα διπλωματική κίνηση».

Με την διεξαγωγή της συνόδου αυτής στο Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να δείξει την αποφασιστική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, «μέχρις ότου να μπορέσει να επικρατήσει απέναντι στην Μόσχα ανακτώντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε η Κατρίν Κολονά.

Στόχος είναι επίσης να δειχθεί ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και «να σταλεί επίσης στην Ρωσία το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπολογίζει στην κόπωσή μας. Θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό», είπε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ επέμεινε στην ανάγκη «της έκφρασης της αλληλεγγύης μας προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και τους γενναίους στρατιώτες που πολεμούν κάθε μέρα για την ελευθερία, την δική μας ελευθερία».

Η Ουκρανία έχει λάβει επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη αυτή. Η νέα πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Καταρίνα Ματέρνοβα δήλωσε σε συνέντευξή της σε ουκρανικό μέσο ότι μια ένταξη της Ουκρανίας το 2030 θα ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος.

Στο Κίεβο ο Γ. Γεραπετρίτης

Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, για τη συνάντηση υπουργών εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

«Ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Προηγούμενο άρθροΚαι τον Οκτώβριο η αγορά ρεύματος κινείται ανοδικά-Ενημερωθείτε από τους συμβούλους της RFC
Επόμενο άρθροΕνώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης θα παρουσιαστεί ο Τραμπ