Τους 74 έφτασαν οι νεκροί από τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν το κρατίδιο Σικίμ της Ινδίας μετά την υπερχείλιση παγετώδους λίμνης στα Ιμαλάια, ενώ 101 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Έπειτα από ημέρες καταρρακτωδών βροχών στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας η λίμνη Λόνακ υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε χωριά και την πόλη Ράνγκπο, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Γκανγκτόκ.

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Σικίμ, ο Βιτζάι Μπουσάν Παθάκ, δήλωσε στο Reuters ότι οι διασώστες εντόπισαν 25 πτώματα στο κρατίδιο, ενώ τα πτώματα οκτώ στρατιωτικών που είχαν παρασυρθεί από τα νερά βρέθηκαν στο γειτονικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 101 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 14 μέλη του στρατού.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Σικίμ με τη Δυτική Βεγγάλη κατέρρευσε και η πόλη Γκανγκτόκ αποκόπηκε πλήρως. Τουλάχιστον οκτώ μεγάλες γέφυρες κατέρρευσαν στον ποταμό Τίστα. Οι καταστροφές αυτές καθώς και τα προβλήματα στις επικοινωνίες αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο της αναζήτησης των αγνοούμενων.

Ο Παρβίν Σάρμα, αξιωματούχος της πόλη Τζαλπαϊγκούρι στη Δυτική Βεγγάλη, δήλωσε ότι στην περιοχή εντοπίστηκαν 41 πτώματα.

Το Σικίμ, ένα κρατίδιο η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι βουδιστές, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή μεταξύ του Νεπάλ, του Μπουτάν και της Κίνας. Τις πέντε πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου στο κρατίδιο έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής, όγκος πενταπλάσιος από τον συνηθισμένο.

Τον Οκτώβριο του 1968 εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Σικίμ λόγω των πλημμυρών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περίπου 2.000 τουρίστες που εγκλωβίστηκαν σε απομονωμένες περιοχές του Σικίμ είναι ασφαλείς και οι τοπικές αρχές και ο στρατός τους έχουν προσφέρει τρόφιμα και μέσα για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.