Από την Δευτέρα 02 έως την Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής/NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC) στην Κρήτη, εξειδικευμένη εκπαιδευτική ενότητα τυποποίησης ΝΑΤΟ, σε αντικείμενα που αφορούν στην σχεδίαση, παραγωγή και διαχείριση των δογμάτων και προτύπων της Συμμαχίας.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 29 επιτελείς από 10 κράτη-μέλη  και εταίρους της Συμμαχίας (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Καναδά, Λετονία και Ουκρανία).  Η εκπαιδευτική ενότητα διοργανώθηκε από το ΚΕΝΑΠ και υποστηρίχθηκε από:

●  Το Στρατηγείο Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation/ACT) του ΝΑΤΟ, με την διάθεση 2 εκπαιδευτών επί θεμάτων δογμάτων και διδαγμάτων.

●  Το Γραφείο Τυποποίησης ΝΑΤΟ (NATO Standardization Office/NSΟ).

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης διοργανώθηκε την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023 στην 115 Πτέρυγα Μάχης, εξειδικευμένο αντικείμενο (case study), που περιελάμβανε την εξέταση εφαρμογής προτύπων υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ στο πεδίο. Το εν λόγω αντικείμενο, πραγματοποιήθηκε με στόχο την διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσης και αποτελεί καινοτομία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις παρεχόμενες Συμμαχικές εκπαιδεύσεις τυποποίησης.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες τυποποίησης ΝΑΤΟ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στο ΚΕΝΑΠ (2 εκπαιδευτικές σειρές κατ’ έτος) από το 2017, αποτελούν διαπιστευμένες εκπαιδεύσεις της Συμμαχίας και διεξάγονται στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης, ενώ από την έναρξή τους έχουν αποφοιτήσει 360 εκπαιδευόμενοι.

Η ανάληψη από το ΚΕΝΑΠ ανάλογων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συμμαχία, καθώς και την εμπιστοσύνη της στις συμμαχικές δομές που λειτουργούν στην Χώρα μας, όσον αφορά στην υλοποίηση σύνθετων και απαιτητικών εκπαιδεύσεων.