Πειραιάς: 09/10/2023

Αρ. Πρωτ: 85/ 2023

Προς : 1.Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Χρήστο Στυλιανίδη

2.Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 κ. Ιωάννη Παππά

  1. Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας & Λιμένων  ΥΝΑΝΠ

κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο

  1. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 Αντιναύαρχο Λ.Σ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ Γεώργιο

Κοιν: Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου

Θέμα: «Υιοθεσία από τη Βουλή των Ελλήνων των τέκνων στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.» 

 Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 13442/9030/ΦΕΚ 179 Α/12-10-2010 απόφαση, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την υιοθεσία των ανήλικων τέκνων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, από το 1996 και εντεύθεν. Κατόπιν πάγιου αιτήματος των Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, στις 20-07-2011 η Ολομέλεια της Βουλής, με ομόφωνη σχετική απόφασή της συμπεριέλαβε στην προαναφερθείσα ρύθμιση και τα τέκνα των στελεχών των σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς πρόκειται πρωτίστως για μία σημαντική ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας τόσο των ανθρώπων που προσέφεραν την ζωή τους για την προάσπιση της πατρίδας, όσο και των οικογενειών τους που ζουν καθημερινά με την απουσία τους.

Η Βουλή των Ελλήνων παρόλο που κατά το παρελθόν ΣΩΣΤΆ ΄΄υιοθέτησε΄΄ τα ανήλικα τέκνα του συναδέλφου ήρωα Κυριάκου Παπαδόπουλου  φαίνεται ότι δεν συμπεριέλαβε ανάλογη πρόβλεψη σε μεταγενέστερες αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να αδικούνται το ανήλικα τέκνα στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ που αποδεδειγμένα έχασαν τη ζωή του κατά την υπηρεσία του και ένεκα αυτής με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του συναδέλφου Δεσλή Αθανασίου που έφυγε από τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας σε ακριτικό νησί της Πατρίδας μας στο οποίο είχε διαταχθεί να υπηρετήσει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος  .

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών ενημερωθήκαμε για την απόρριψη σχετικού αιτήματος της χήρας συζύγου του Αθανασίου Δεσλή διότι σύμφωνα με την αριθ. Πρωτ. 7069, αριθ. Διεκπ. 4689 (ΦΕΚ 171 Α /5-8-2011) ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ η ΄΄υιοθεσία΄΄ του ανήλικου τέκνου γιατί ο Λιμενικός Αθανάσιος Δεσλής δεν υπάγεται σε κάποια περίπτωση αφού δεν έχασε τη ζωή του από δολοφονική ενέργεια ή πτώση αεροσκάφους ή κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς .

Δυστυχώς φαίνεται ξεκάθαρα η παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ειδική πρόνοια και μέριμνα για τα ανήλικα τέκνα των συναδέλφων Λιμενικών  που έχασαν ή χάνουν τη ζωή τους κατά το καθήκον τους σε κάποιο ακριτικό νησί του Αιγαίου σε έναν  ακήρυκτο πόλεμο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος .

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει όμως της προσοχής μας ότι ήρωας είναι ο κάθε Λιμενικός που αφήνει την οικογένεια και το σπίτι του για να ταχθεί στο υπηρεσιακό του καθήκον στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος . Έτσι λοιπόν δεν χωρούν στη Δημοκρατία μας εκπτώσεις και αποκλεισμοί στην απονομή τέτοιων δικαιωμάτων (οικονομική ενίσχυση τέκνων) γιατί η απώλεια ενός πατέρα στιγματίζει για πάντα τη ζωή του παιδιού του.

Με αφορμή την εν λόγω υπόθεση είναι η κατάλληλη στιγμή η Βουλή των Ελλήνων να αναγνωρίσει με τρόπο ισότιμο και δίκαιο τη προσφορά του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακή και των στελεχών του  στην κοινωνία και να συμπεριληφθεί στην ως άνω Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής  ειδική πρόβλεψη για όσα στελέχη Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ έχασαν ή χάνουν τη ζωή τους με οιαδήποτε υπηρεσιακή ιδιότητα   στην άνιση  μάχη  της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών στις θάλασσές μας και όχι μόνο.

Για το ΔΣ