Η δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει συναγερμό και στις Υπηρεσίες Ασφαλείας σε όλη την Κρήτη. Αστυνομία, Λιμενικό, οι Στρατιωτικές Αρχές και τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σε επιφυλακή, ενώ τόσο στην τοπική ΕΛ.ΑΣ, όσο και στις υπηρεσίες του Λ.Σ. του νησιού έχουν  αποσταλεί διαταγές από τις ηγεσίες τους  για λήψη αυξημένων μέτρων σε αεροδρόμια, λιμάνια και άλλους πιθανούς στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαταγές από τα Αρχηγεία της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στάλθηκαν πριν από λίγα 24ωρα και ζητείται αύξηση του επιπέδου ασφαλείας, συνεχείς έλεγχοι και εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», αλλά και στον αερολιμένα Χανίων,  αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, με αυστηρές εντολές για συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται σε όσους εισέρχονται εντός του χώρου του αεροδρομίου και κρίνεται ότι θα πρέπει να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των προσαγωγών στα αστυνομικά τμήματα των αεροδρομίων, προκειμένου να γίνει εξακρίβωση στοιχείων των προσαχθέντων. Μέτρα ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης λαμβάνονται και όταν υπάρχει αύξηση ή αναχώρηση με Ισραηλινούς από την Κρήτη.

Στα αεροδρόμια του νησιού ζητείται ακόμη να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους του αερολιμένα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας  σε όλους τους χώρους ακόμη και σε εκείνους που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε όσους δεν έχουν τη σχετική άδεια.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει και το Λιμενικό Σώμα. Σχετικές διαταγές εκτελούν τις τελευταίες ημέρες οι λιμενικοί κυρίως στα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων, όπου ακολουθείται ειδικός σχεδιασμός και αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας από το 3 στο 4.

Στον ειδικό σχεδιασμό που έχει τεθεί σε επιφυλακή ζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρέχεται η μέγιστη φύλαξη σε κρουαζιερόπλοια που δένουν στα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων και να υπάρχει ενημέρωση εάν σε αυτά επιβαίνουν Ισραηλινοί.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχεδιασμό των μέτρων προβλέπεται η συνεχής παρουσία του εμπλεκόμενου προσωπικού με αιχμή του δόρατος τις «ειδικές υπηρεσίες» του Σώματος.

 patris.gr