Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Γιάννη Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο 

750 κάμερες στην Αθήνα για την ασφάλεια των πολιτών

Είναι προτεραιότητά μας, την οποία έχουμε μοιραστεί και με τον Δήμαρχο της Αθήνας -υπάρχει πλήρης συναντίληψη με τον κ. Μπακογιάννη- για να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε ένα διευρυμένο σύστημα επιτήρησης, μέσω καμερών, στην Αττική και βεβαίως, στη μεγάλη του πλειονότητα, στην Αθήνα. Κάμερες που θα επανενεργοποιηθούν, από αυτές που δεν λειτουργούν, καινούριες κάμερες, οι οποίες θα είναι και για την υποβοήθηση σε ό,τι αφορά στις τροχαίες παραβάσεις, την ηχορύπανση, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και κάμερες που θα βοηθήσουν πάρα πολύ το αστυνομικό έργο στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος.

Υπάρχει επισήμανση των σημείων, με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί, προφανώς, με το Δήμο της Αθήνας και με άλλους Δήμους, θα ανταλλάξουμε πληροφορίες και στοιχεία και θα πάρουμε και τις δικές τους προτεραιότητες και παρατηρήσεις υπόψιν μας. Υπάρχουν μία σειρά από τεχνικές προδιαγραφές που καταγράφουμε, με βάση την λειτουργία άλλων συστημάτων στο εξωτερικό, και ήδη η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε επικοινωνία με άλλες αστυνομίες ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα δίκτυα εκεί λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότερο αυτό του Λονδίνου, χωρίς να είναι το μόνο. Υπάρχει μία ομάδα που μελετά ολα τα νομικά ζητήματα για να είμαστε σύμφωνοι με τις πρόνοιες και τις προβλέψεις του Συντάγματος και των Νόμων για τα προσωπικά δεδομένα και όλα τα υπόλοιπα. Κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.

Σκοπός μας είναι σταδιακά να τοποθετούνται οι κάμερες. Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι διαγωνισμοί που απαιτούν ένα χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών, αλλά θα κοιτάξουμε πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τρέξουμε. Είναι βασική μας προτεραιότητα μέσα στη θητεία να το προλάβουμε. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να  τοποθετούνται κάμερες.  Μην πάμε και για τις 750-780 μονομιάς, όσες είναι όλες μαζί, αλλά να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς ώστε σταδιακά να τοποθετούνται και ταυτόχρονα να κάνουμε μία δουλειά που θα είναι ολοκληρωμένη, διότι δεν είναι μόνο να καταγράφουν. Είναι να μεταδίδουν και την εικόνα σωστά εκεί που πρέπει να μεταδίδουν. Θα πάμε σε μία συνολικότερη αναβάθμιση όλων αυτών των υποδομών, που όχι απλώς είναι κρίσιμες για να έχουμε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφάλειας παντού. Αυτό το σύστημα θα αλλάξει το υπόδειγμα αστυνόμευσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αθήνα, μαζί με την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές, τους δρόμους, τις πλατείες.

Στο πλαίσιο αυτό, μου φάνηκε πολύ περίεργο ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε ο υποψήφιος Δήμαρχος, ο κ. Δούκας, το θέμα αυτό  και μου φάνηκε και πολύ περίεργο και λίγο παράταιρο με τη λογική της συζήτησης που είχε χθες, που συμφωνώ μαζί σας ήταν μία πολύ ωραία συζήτηση, πολιτισμένοι, αντάλλαξαν απόψεις, ο καθένας τοποθετήθηκε και μου προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Έχει μεγάλη σημασία η τοπική αυτοδιοίκηση με την κεντρική κυβέρνηση να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες σε τέτοια ζητήματα. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, οι κάμερες αυτές, πού είναι τοποθετημένες, τι ευκρίνεια στοιχείων μπορούν να δίνουν και τι παρατηρούν. Είναι άλλο θέμα να παρατηρείς την κίνηση και τη συμφόρηση και εν πάση περιπτώσει συγκεκριμένα πράγματα, και άλλο να έχεις την δυνατότητα και τεχνολογία να παρατηρείς εγκληματικές ενέργειες, να συνδέεσαι με βάσεις δεδομένων που χρειάζονται. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα: και τον εκσυγχρονισμό ενός δικτύου που εν πολλοίς είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο και δεν επιτρέπει να έχεις τις υπηρεσίες που θέλεις να έχεις, αλλά και ταυτόχρονα να πάμε σε έναν νέο εξοπλισμό, καινούργιες κάμερες που θα μας δίνουν την δυνατότητα, σύμφωνα με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει η τεχνολογία, να αντιμετωπίζουμε το έγκλημα σε όλες του τις εκφάνσεις.

Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας

Από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, σε ένα περίπου μήνα, θα έχουν γυρίσει οι πρώτοι 1.500, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και οι 2.500 μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, σταδιακά δηλαδή οι επόμενοι 1.000. Όλοι οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σε υπηρεσίες πεδίου, η συντριπτική τους πλειοψηφία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε πεζές περιπολίες, Αστυνομικά Τμήματα, Άμεση Δράση, στελέχωση στα τμήματα έκδοσης ταυτοτήτων, γιατί οι ανάγκες τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολυδιάστατες.

Να πω για παράδειγμα κάτι που δεν αφορά την Αθήνα, αφορά όμως τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινάει σε λίγο το flyover εκεί, κάτι το οποίο συγκοινωνιακά, σε επίπεδο κυκλοφοριακού θα αποτελέσει μεγάλο γεγονός για την πόλη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει μία συναντίληψη στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και αυτών των στρατηγικών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την οποία φαντάζουμε θέλουμε όλοι μας -εκεί δε χωρούν χρώματα και υποσημειώσεις- αλλά έχει μία σημασία να μην τη θέλουμε μόνο στη θεωρία, να θέλουμε αξιοποιήσουμε και όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που έχουμε για να την πετύχουμε και στην πράξη.

Υπάρχει μία ανάγκη για εντονότερη αστυνόμευση. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να ικανοποιήσει η εξαγγελία της επιστροφής ανθρώπων που φυλούν στόχους ή βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες. Να αναπροσανατολίσουμε σωστά το δυναμικό μας. Η Ελληνική Αστυνομία είχε -θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- είχε και θα εξακολουθεί να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία, ανάλογα με τις δυνατότητες, την επικαιρότητα, τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά, όσο το δυνατόν περισσότερο και παντού. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ο αναπροσανατολισμός των δυνάμεων είναι κάτι που πρέπει να το επιχειρήσουμε, ο ανασχεδιασμός της παρουσίας μας. Η βάση αυτή και η στρατηγική μας θα υποστηριχθεί και από την επιστροφή ανθρώπων από άλλες υπηρεσίες και με τη χρήση και ενίσχυση μέσων τεχνολογίας. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις έναν αστυνομικό παντού, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της αστυνομικής παρουσίας σε συγκεκριμένα σημεία και θα το κάνουμε αυτό. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μία παρουσία που εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας.

Για τα νέα δελτία ταυτότητας

Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοιχτά ραντεβού μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, υπάρχουν διαθέσιμα ανοιχτά ραντεβού κυρίως σε πρωτεύουσες νομών και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μία μεγαλύτερη κινητικότητα και ανοίξαμε αρκετά τμήματα και αρκετά σημεία τη δυνατότητα διπλασιασμού των ημερησίων ραντεβού.

Όσοι πάρουν δελτίο ταυτότητας πριν από τον ατομικό αριθμό, θα πρέπει να ξαναπάρουν πάλι δελτίο ταυτότητας με τον ατομικό αριθμό. Οπότε όποιος επιθυμεί να το κάνει μία και καλή θα μπορεί να περιμένει να το κάνει μετά.