Πόσο ενημερωμένοι είστε για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όταν ο χρήστης – καταναλωτής είναι το παιδί σας;
Γνωρίζετε εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο, να κάνουν “like”, να σχολιάσουν ό,τι δημοσιεύεται, καθώς επίσης να τα στείλουν σε έναν φίλο τους;

➢ Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών απλώς φροντίστε να μην χρησιμοποιεί ΚΑΜΙΑ πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, διότι στις μικρότερες ηλικίες είναι προτιμότερη η αλληλεπίδραση, οι ανθρώπινες μεσολαβήσεις με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, ο επαρκής ύπνος, η δημιουργικότητα και το παιχνίδι…
➢ Εάν το παιδί σας είναι άνω των 13 ετών και χρησιμοποιεί κάποια πλατφόρμα
κοινωνικής δικτύωσης…, ΤΟΤΕ:
(!) Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όταν
αυτές:
✓ Εμπεριέχουν καταχρηστικούς όρους στην παροχή υπηρεσιών, δημιουργώντας μια μη ισορροπημένη σχέση με τους ανήλικους καταναλωτές.
✓ Δεν ενημερώνουν ξεκάθαρα τους ανήλικους χρήστες, τα παιδιά και τους εφήβους, για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται, για ποιο σκοπό και για ποιο νόμιμο λόγο, και δεν τους επιτρέπουν να λάβουν μία πλήρως ενημερωμένη απόφαση σχετικά με το εάν σε περίπτωση που θα εγγραφούν σε κάποια εφαρμογή θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του «Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων» (GDPR).
✓ Δε λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εφήβων κατά της διάδοσης «κρυφών διαφημίσεων» μέσω των οποίων τα παιδιά ενδεχομένως να εκτίθενται και σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
(!!) Να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι γενικά στο διαδίκτυο δεν πρέπει να εμπιστεύεται σε κανέναν τα προσωπικά του στοιχεία:
✓ Εκπαιδεύστε το παιδί σας ώστε να γνωρίζει ότι οι υπόλοιποι χρήστες σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ενδεχομένως να μην εμφανίζονται πάντα με την πραγματική τους ταυτότητα, έτσι ώστε να επιλέγει προσεκτικά και με ασφάλεια με ποιους θα επικοινωνεί…
✓ Δώστε του κίνητρα δημιουργικότητας προς αποφυγή εθισμού!
✓ ΜΗΝ αποθαρρύνετε τα παιδιά σας από την χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά βοηθήστε τα να βγουν κερδισμένα από την ΟΡΘΗ χρήση!!!
(!!!) Φροντίστε ώστε το παιδί σας να κάνει χρήση του Η/Υ ή άλλης συσκευής πρόσβασης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού με την παρουσία σας, για την άσκηση διακριτικού ελέγχου!
✓ Μιλήστε και με τους άλλους γονείς για τα όρια που έχετε θέσει στο δικό σας παιδί, ώστε να μπορείτε να ανταλλάξετε τους προβληματισμούς σας στην περίπτωση παρατεταμένης και μη ορθής χρήσης αυτών των νέων τεχνολογιών!
✓ Προτείνετε στο παιδί σας εναλλακτικές δραστηριότητες όπως άθληση στον εξωτερικό χώρο!
✓ Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να σας μιλήσει για ο,τιδήποτε το απασχολεί και το προβληματίζει και λύστε τις διαφορές χωρίς εκρήξεις και θυμούς! Έτσι το βοηθάτε στην ψυχολογική του ωριμότητα και ανθεκτικότητα!
✓ Ενθαρρύνετε τα παιδιά και τους εφήβους να επικοινωνούν τα συναισθήματά
τους!
Η υπερβολική χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά μας σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης ενδέχεται να επιφέρουν ξαφνική αλλαγή στη διάθεση των παιδιών μας, αυξητική τάση επιθετικότητας, μαθησιακές δυσκολίες και έλλειψη συγκέντρωσης προσοχής, μείωση αντιστάσεων αλλά και προβλήματα υγείας, όπως συχνούς πονοκεφάλους, παχυσαρκία, άγχος.

ΑΚΟΥΣΤΕ προσεκτικά το παιδί σας!
ΔΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ!
ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ανοιχτά μαζί του τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες του για
τη ζωή του εντός και εκτός διαδικτύου!
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ, και εάν ανησυχείτε για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά σας μη διστάσετε να αναζητήσετε οι ίδιοι βοήθεια, ΜΙΛΗΣΤΕ στον παιδίατρο ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 mindev.gov.gr