ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και την Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα, και παρακαλούμε να παραστείτε σε αυτές:

Α΄ Γ Ε Ν Ι Κ Α

 1. Από την 8η πρωινή της 27ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΙΔ και των πλοίων που ναυλοχούν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων.
 2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και των τραπεζών, τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου και των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας.

Β΄ Ε Ι Δ Ι Κ Α 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 

Ώρα 11:00

 • Προσκύνημα αντιπροσωπειών της Σπουδάζουσας και Μαθητιώσας Νεολαίας, Προσκόπων και Οδηγών, στο Ηρώο της Πόλης, όπου θα προσέλθουν με επικεφαλής το διδακτικό προσωπικό και τους βαθμοφόρους.
 • Στη τελετή θα παραστούν Εκπρόσωποι των Αρχών.

§  Στην αρχή, θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες Μαθητών Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπ/σης, Σπουδαστών Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Προσκόπων και Οδηγών.

§  Το Μουσικό Σχολείο Χανίων θα αποδώσει τον Εθνικό Ύμνο.

 • Η μετάβαση στο χώρο του Ηρώου, η παράταξη των Τμημάτων κλπ., θα γίνει με τη φροντίδα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των Δ/ντών των Σχολείων, που θα συντονίζονται από τους Υπευθύνους των Ομάδων Φυσικής Αγωγής (Υ.Φ.Α.Σ.Χ.Α.) των Δ/νσεων Α’/θμιας & Β’/βάθμιας Εκπ/σης.
 • Επίσης θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές.

Ώρα 13:00

Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σε ειδικές συγκεντρώσεις και από κατάλληλους ομιλητές θα γίνουν Ομιλίες, με περιεχόμενο την ανάλυση και την προβολή της εθνικής σημασίας της Επετείου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΩΡΑ 07.30

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.

Ώρα 07:50

Εωθινό από την ΣΜΣ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ (από τη Χάληδων έως το Φρούριο Φιρκά)

Ώρα 08:30

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45

 • Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός
 • Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Νικόλαος Δόβρος Διευθυντής του 8ου Δ.Σ.

Ώρα 11:40

 • Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.
 • Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Δήμαρχο Χανίων, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, την Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εκπροσώπους των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ/κών Σχολής Μηχ/κών), Δ/νσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, Αποστράτων κι Εφέδρων Αξιωματικών, Επιστημονικών Συλλόγων και Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων Χανίων, Πολιτικών Κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας.
 • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Ώρα 12:00

Παρέλαση Σχολείων Α’/βάθμιας & Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οργανώσεων και Σωματείων, Οδηγών και Προσκόπων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, και Ενόπλων Δυνάμεων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 17:30

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας, στο Φρούριο Φιρκά.

Το πρόσταγμα και τον συντονισμό της Παρέλασης των Πολιτικών Τμημάτων έχει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Ιωάννης Αμπελάς, βοηθούμενος από τους υπεύθυνους των Ομάδων Φυσικής Αγωγής & Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων κ. Αναστάσιο Μαραγκουδάκης για Δ.Δ.Ε. Χανίων και κ. Εμμανουήλ Αγγελάκη για την Π.Δ.Ε Χανίων. Τελετάρχης των Πολιτικών Τμημάτων της Παρέλασης είναι η κα Ελένη  Σκουλά, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, βοηθούμενη από εθελοντές Καθηγητές.

Τον συντονισμό των παραπάνω εκδηλώσεων έχουν ο Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Σήφης Μαρκάκης και η Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Χανίων κα Ρούλα Οικονομάκη, όπως και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Χανίων κ. Περικλής Κουκλάκης.

Την περιγραφή της Παρέλασης θα πραγματοποιήσει η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Τα στέφανα, με ευθύνη των φορέων, θα πρέπει να ευρίσκονται έως τις 10:30 το αργότερο στο χώρο του Ηρώου το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, και να έχει δηλωθεί στο e-mail του Γραφείου Τύπου της Π.Ε. Χανίων, το όνομα του εκπροσώπου του Φορέα ή Συλλόγου που θα καταθέσει, το αργότερο έως τις 27 Οκτωβρίου έως τις 12:00.

Στεφάνια που δεν θα έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα παραπάνω δύναται να ΜΗΝ εκφωνηθούν.  

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κυκλοφορούσαν με την ηρωίνη μέσα σε ταξί
Επόμενο άρθροΤο Ισραήλ ανακοίνωσε την εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο