Στις 23 Οκτωβρίου 2023, η RAF πραγματοποίησε τελετή υποδοχής για το πρώτο RAF RG.1 Protector Remotely Piloted Air System (RPAS) που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο . Είναι “παραλλαγή” του General Atomics MQ-9B. Το RG.1 παραγγέλθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2020 ως μέρος μιας σύμβασης 65 εκατομμυρίων λιρών. Το αεροσκάφος που παραδόθηκε χθες είναι το (PR009), είναι το πρώτο από τα 16 RG.1 της συμφωνίας.

Το αεροσκάφος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Σεπτέμβριο και προετοιμαζόταν για την ένταξή του σε υπηρεσία, Φαίνεται ότι ενώ το PR005 ήταν το πρώτο αεροσκάφος που θα εντασσόταν στη RAF, αντί αυτού παρέλαβε το PR009, το PR005 παραμένει ακόμα στη νότια Καλιφόρνια για την εκπαίδευση των πρώτων χειριστών της RAF RG.1. Από την υπογραφή της σύμβασης, το προσωπικό της RAF ταξίδεψε στη νότια Καλιφόρνια για την εκπαίδευση τους. Το RG.1 θα τεθεί σε λειτουργία το 2024, μετά από τις δοκιμές στον αέρα και στο έδαφος.

Τον τελευταίο καιρό, η προετοιμασία για την άφιξη των μη επανδρομένων  στη RAF έχει αυξηθεί. Ο πρώην χειριστής στα Tornado GR4, της 31 Μοίρας, πιστοποιήθηκε  στις 11 Οκτωβρίου 2023. Τα “Goldstars” πρόκειται να είναι η πρώτη μονάδα που θα λειτουργήσει τα British Protectors. Με βάση τη RAF Waddington, η 31 Μοίρα επέβλεψε την παράδοση και την επανασυναρμολόγηση της πρώτης ατράκτου. Σύμφωνα με την General Atomics, το αεροσκάφος πέταξε απευθείας από το El Mirage της Καλιφόρνια στο Waddington με AN-124.

Τα περισσότερα αεροσκάφη είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα, το RG1 θα υποβληθεί σε μια σύντομη φάση δοκιμών. Η πρώτη σειρά δοκιμών λέγεται ότι περιλαμβάνει επίγειες δοκιμές δορυφορικών συνδέσεων, διαδικασίες τροχοδρόμησης , διαδικασίες απογείωσης και προσγείωσης.

polemikiaeroporiahaf.gr