Το Διεθνές Συνέδριο Αεροπυρόσβεσης έτους 2023, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 17 έως τις 18 Οκτωβρίου 2023 και διοργανώθηκε από την Tangent Link Ltd.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η παρουσίαση της διαχείρισης των εναερίων μέσων με έμφαση στις νέες προκλήσεις της αεροπυρόσβεσης στην Ευρώπη και ειδικότερα την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την έναρξη των παρουσιάσεων, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του συνεδρίου τονίζοντας ότι, η «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασίες» (https://bit.ly/3ScJ8aS).

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζορτζ Τζ. Τσούνης, αναφέρθηκε στον καθορισμό κοινών στόχων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις καταστροφές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως αφοσιωμένος εταίρος.

Η προσέλευση σημείωσε ρεκόρ, αφού συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από διάφορα σημεία του πλανήτη. Κορυφαίοι αξιωματούχοι από είκοσι πέντε (25) χώρες εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη χώρα μας που φιλοξένησε το Συνέδριο, 430 συμμετέχοντες, 49 εκθέτες και 14 χορηγοί, συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή του.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ήταν επιμορφωτικές όσο και εμπνευσμένες από το πεδίο των επιχειρήσεων.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν πέντε (5) θεματικές ενότητες. Ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης παρουσίασε τις «Πυρκαγιές Υψηλής Σοβαρότητας , Ελλάδα 2023 – High Severity Fires, Greece 2023», ο Προϊστάμενος της Μονάδας 2 του ΕΣΚΕΔΙΚ Πύραρχος Αναστάσιος Μιχαλόπουλος τις «Εναέριες Επιχειρήσεις και προκλήσεις – Air Operations Achievements & Challenges», η Αξιωματικός Επιχειρήσεων της Μονάδας 2 του ΕΣΚΕΔΙΚ Αντιπύραρχος Ζησούλα Ντάσιου την «Αεροπυρόσβεση στην Ελλάδα το 2023 – Aerial Firefighting in Greece 2023», ο Εναέριος Συντονιστής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.) Πυραγός Νικόλαος Γαλάνης το «Σύνθετο συντονισμό λειτουργιών αεροπυρόσβεσης, Μετάβαση στο επόμενο επίπεδο – Complex AFF Operations Coordination, Moving to the Next Level» και ο Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Πυρόσβεσης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Πυραγός Χρήστος Μαγέτος τις «Επιχειρήσεις Σ.μη.Ε.Α. 2023 στην Ελλάδα – UAS Operations Greece 2023».

Το Διεθνές Συνέδριο Αεροπυρόσβεσης έτους 2023 συντόνισαν, η Αντιπύραρχος Ζησούλα Ντάσιου και ο Καθηγητής Johann Georg Goldammer, Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών #GFMC.