Στις καθημερινές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Όπως είπε, η ΕΛΑΣ έχει τις ικανότητες, τα στελέχη και την κουλτούρα να βελτιώνεται συνεχώς, αλλά και να εγγυηθεί το αίσθημα ασφάλειας που απαιτείται σε μια Δημοκρατία, οι επιτυχίες της όμως θεωρούνται αυτονόητες, ενώ από την άλλη πλευρά οι όποιες αστοχίες υπερτονίζονται και υπερπροβάλλονται.

«Οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες είναι καθημερινές απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, στην εξιχνίαση, την καταστολή, αλλά στην αποτροπή του, θεωρούνται -και σωστό είναι αυτό- αυτονόητες. Οι αστοχίες της, οι κακές της στιγμές είναι αυτές που τονίζονται. Είναι σαφώς λιγότερες, συντριπτικά λιγότερες από το έργο που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, στις συμμορίες, σε όλους όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται καθημερινά παντού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν κάθε διάσταση παραβατικής συμπεριφοράς, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Ξέρετε ότι η ΕΛΑΣ, με αφορμή διάφορα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν να κάνουν και με την Ελλάδα -για παράδειγμα τα γεωπολιτικά, αυτά που διαδραματίζονται στη Γάζα- μέρα-παραμέρα είναι στο δρόμο σε μικρές ή σε μεγάλες διαδηλώσεις -και στην Αθήνα και αλλού- που αλλού ξεκινούν και αλλού καταλήγουν κατά καιρούς.

Είναι εκεί και πρέπει να είναι εκεί για τη δημόσια τάξη, το κυκλοφοριακό, για να έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά για άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν και συνδέονται με αυτό.

Η ΕΛΑΣ είναι στα γήπεδα, είναι σε όλες τις μορφές αντιμετώπισης παραβατικότητας. Αυτό που έγινε στο Πολυτεχνείο δεν ήταν κάτι δεδομένο», ανέφερε.

Αναφορικά με τη συνεχή διαδικασία αυτοβελτίωσης του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως χρειάζονται δομικές αλλαγές, ώστε η ΕΛΑΣ να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και πιο σύγχρονη: «Διαπιστώνουμε τα προβλήματα, αναδιατάσσουμε δυνάμεις, χρειάζονται δομικές αλλαγές σε μια σειρά από πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το δίκτυο καμερών που θα εγκαταστήσει στην Αττική το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Οι κάμερες δεν θα μπουν μόνο στο κέντρο της Αθήνας, θα μπουν σε όλο το Λεκανοπέδιο. Θα ξεκινήσουμε με το κέντρο της Αθήνας, αλλά οι κάμερες αυτές θα καλύπτουν και ευρύτερα σημεία του Λεκανοπεδίου και άλλες γειτονιές. Δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, αλλά με τον καινούριο χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Θα επεξεργαστούμε μοντέλα έτσι ώστε όπως θα εξελίσσεται η διαγωνιστική διαδικασία να μπορούμε να εγκαταστήσουμε και νωρίτερα κάποιες από τις κάμερες, πιλοτικά. Θέλουμε ταυτόχρονα ταχύτητα, καλύτερη οικονομική προσφορά, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα»