Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσφυγών επί των τακτικών μεταθέσεων του έτους 2023.

Το μόνο θετικό που αποκόμισε το Σώμα από την τραγική και επώδυνη για όλους αυτή διαδικασία είναι πως και ‘’οι πέτρες’’ έχουν καταλάβει πλέον πως το ισχύον καθεστώς των μεταθέσεων δεν εξυπηρετεί πουθενά και μόνο κακό κάνει στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αυτοί που με νύχια και δόντια παλεύουν από το 2020 να μας πείσουν πως το «τέλειο»  Π.Δ.  έχει μόνο θετικά να προσφέρει, ας μας πούνε έστω και ένα λόγο που μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την εμμονή τους.

Εμείς ως Π.Ο.Λ. στις 78 παρεμβάσεις μας αναφορικά με τον τραγέλαφο των μεταθέσεων τα έχουμε πει όλα, έχοντας αποτυπώσει με σαφήνεια και με αποδεδειγμένα νομοθετική προσέγγιση κάθε σημείο που έχει οδηγήσει στο απίστευτο αυτό αλαλούμ, το καθεστώς των μεταθέσεων που συνδιαμορφώνουν 11 νομοθέτημα ήτοι 4 Νόμοι ,3 Π.Δ ,και 4 Υπουργικές Αποφάσεις.

Με το ισχύον σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος φτάσαμε στο σημείο:

  •  Η ενίσχυση των νησιωτικών υπηρεσιών να γίνει με μεταθέσεις στελεχών που υπηρετούν ήδη σε νησιωτικές υπηρεσίες εδώ και πολλά έτη !!!
  •  Να μάθουμε ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι δεν προστατεύονται από την νομοθεσία.
  •  Το ίδιο φυσικά και με τους  συνάδελφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
  •  “Άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη “ το γνωστό λαϊκό άσμα αφορά συζευγμένα στελέχη που όπως ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους θα έπρεπε να είχαν δηλώσει στην Υπηρεσία ότι μετά από 15 -20 χρόνια έγγαμου βίου και συνυπηρέτησης…συνεχίζουν να επιθυμούν να υπηρετούν μαζί με τον/την σύζυγο τους, μιας και μετατίθενται σε διαφορετικό νησί ο σύζυγος και σε διαφορετικό η σύζυγος χωρίς φυσικά  να το έχουν αιτηθεί .
  • Από την δίνη του “Τέλειου” δεν γλύτωσαν ούτε τα παιδιά της Β και Γ Λυκείου που θα έπρεπε να αφήσουν το σχολείο τους τον μήνα Δεκέμβριο και να μετακινηθούν σε κάποιο νησί που πιθανώς δεν θα έχει σχολείο.
  •  Για την τήρηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 ούτε κουβέντα φυσικά φτάνοντας σε σημείο οι εκπρόσωποι των συνάδελφων να παρακαλούν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου να μη τους μεταθέσουν.
  • Από το συνονθύλευματου νομοθετικού οίστρου που βιώσαμε αυτά τα χρόνια οι μισοί Λιμενικοί δεν γνώριζαν ότι η διαδικασία δήλωσης του τόπου συμφερόντων και επιλογής έχει προσφάτως αλλάξει ,με αποτελέσματα να μετατίθενται επειδή δεν ήξεραν να κάνουν σωστά τις δηλώσεις τόπων επιλογής.

Η Ομοσπονδία μας στήριξε με δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών στη σύνταξη της προσφυγής  μεγάλο αριθμό συνάδελφων που ζήτησαν βοήθεια.

Αποτέλεσμα των όσων νομικών θεμάτων εγείρονται με τις προσφυγές των μεταθέσεων ήταν η διακοπή των συμβουλίων και η υποβολή ερωτημάτων στο Νομικό Σύμβουλο καθώς ουδείς ήξερε τι ισχύει και τι όχι.

Το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά μας  είναι το εξής: αφού τα ίδια πρόσωπα που απαρτίζουν το Συμβούλιο Μεταθέσεων και των Προσφυγών δεν ήξεραν τη νομοθεσία κατά τη διαδικασία της εξέτασης των προσφυγών πως ήξεραν την κείμενη νομοθεσία όταν ψήφιζαν ΝΑΙ στη μετάθεση του στελέχους πριν ένα μήνα περίπου;

 Τι έγινε μέσα σε λίγες μέρες η νομιμότητα των μεταθέσεων ετέθη υπό αμφισβήτηση;

Αφού όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότερες προσφυγές έγιναν δέκτες τα αποτελέσματα της «χειρουργικής επέμβαση» είναι τα κάτωθι:

  • Για ακόμη μία χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν, επί της ουσίας, τακτικές  μεταθέσεις.
  • Για ακόμη μία χρονιά δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των στελεχών.
  • Και φέτος πάλι δεν θα ενισχυθούν οι νησιωτικές υπηρεσίες .
  • Φυσικά θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι για ακόμη ένα χρόνο αυτοί που ως ναυαγοί έχουν ξεχαστεί στα νησιά μας .
  • Η επιλογή των λίγων στελεχών που θα μετατεθούν έγινε βάσει του αν είναι έγγαμοι ή άγαμοι.

Γίνεται κατανοητό πως την «πλήρωσαν» οι ανύπαντροι λες και αυτοί οι συνάδελφοι δεν έχουν προβλήματα, δεν έχουν υποχρεώσεις και δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για την ζωή τους.

Είναι δεδομένο πως και το 2024 η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν και γνωρίζουμε πως οι «Φρουροί του ΠΔ 11/21» θα διαβεβαιώσουν πάλι πως με λίγα ακόμα πασαλείμματα το ισχύον καθεστώς θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.  

Και κάπως έτσι “όμορφα” θα κυλήσει και την επόμενη χρονιά η ζωή στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με τους συναδέλφους στα νησιά μας εγκλωβισμένους, τις προσλήψεις με το σταγονόμετρο και εκατοντάδες αποσπάσεις να κρατούν τους Λιμενικούς δέσμιους σε ένα σύστημα που είναι ξεκάθαρο πως πλέον πως εξυπηρετεί…άλλα συμφέροντα.

Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αδικαιολόγητη επιμονή σε ένα σύστημα μεταθέσεων που εδώ και χρόνια δεν δουλεύει…παραπέμποντας όσους επιθυμούν να μετακινηθούν σε ένα καθεστώς αποσπάσεων που σε αρκετές περιπτώσεις αναβιώνει τακτικές του ” έχω μπάρμπα στην Κορώνη “. Επισημαίνοντας συνάμα ότι όλες οι αποσπάσεις έχουν λήξει και όλα τα αποσπασμένα στελέχη στην ουσία είναι στον «αέρα» καθώς ουδείς γνωρίζει πότε και αν συγκληθούν συμβούλια αποσπάσεων, με τα στελέχη σταθερά συντονισμένα στο ράδιο αρβύλα για την ημερομηνία σύγκλησης τους.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αλλαγή του συστήματος των μεταθέσεων ,έχοντας προτείνει ολοκληρωμένη πρόταση με το νέο Π.Δ. όπως θεωρούμε πως πρέπει να εφαρμοστεί ,ενώ ταυτόχρονα έχοντας προσφύγει στο ΣτΕ για το ΠΔ 11/21 υπέβαλε νέους πρόσθετους λόγους ακύρωσής του που εν συνόλω θα εξεταστούν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την 7 Δεκεμβρίου 2023.

Είναι ξεκάθαρο πως είμαστε οι μόνοι που επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση που θα απαλλάξει το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και τα στελέχη του από την «γάγγραινα» που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους .

Για το ΔΣ

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.