Παρουσία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κάτω Κηφισιά, η τελετή απονομής βεβαιώσεων πιστοποίησης σε Πυροσβέστες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την 1η βαθμίδα εκπαίδευσης των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης.

Κατά την έναρξη της τελετής, η Διοικητής της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα εξειδικευμένης θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης – εκπαίδευσης των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος σε ζητήματα που άπτονται θεμάτων έρευνας και διάσωσης σε ορειβατικό πεδίο, ώστε οι ομάδες να κινούνται με ασφάλεια έχοντας αυτονομία σε ατομικό επίπεδο σε φυσικό περιβάλλον, βράχο, χιονισμένο πεδίο, σπήλαια, φυσικά ή τεχνητά στενώματα αλλά και σε φαράγγια.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και μεταξύ άλλων συνεχάρη τα στελέχη για την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που έλαβαν και τόνισε την αναγκαιότητα της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης στη συνεχή κατάρτιση του Πυροσβεστικού προσωπικού.

Στη συνέχεια, απένειμε τις βεβαιώσεις πιστοποίησης στους εβδομήντα έξι (76) Πυροσβέστες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευση, παρουσία του  Προϊσταμένου Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγου Αθανάσιου Μπαλάφα, του Διοικητή της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραρχου Χρήστου Σημιακάκη, του Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αρχιπύραρχου Δημήτριου Μπριόλα και της Διοικητή της Σχολής Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Πυράρχου Σταυρούλας Μπονέ.

Η πιστοποιημένη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 με την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης και ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 2 Ιουνίου 2023. Συμμετείχαν κυρίως νέοι Πυροσβέστες από όλες τις  ΕΜΑΚ της επικράτειας και κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκαν θεματικές ενότητες σχετικές με: την κατάβαση φαραγγιών στο όρος Όθρυς και σπηλαίων στην Κρήτη, εκπαίδευση σε αλπικό πεδίο στον Όλυμπο αλλά και αναρρίχηση σε οργανωμένο βραχώδες πεδίο στη Λάρισα.

Οι πυροσβέστες που ολοκλήρωσαν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση  στελεχώνουν τις Ορειβατικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές, έχουν ως αποστολή, την έρευνα και διάσωση σε ορεινές περιοχές, σε κάθετο πεδίο, σε περιορισμένους χώρους, σε σπήλαια και βάραθρα, σε φαράγγια, σε αστικό, περιαστικό ιστό και βιομηχανικό πεδίο που απαιτεί χρήση τεχνικών διάσωσης και εξοπλισμού. την έρευνα και διάσωση σε αναβατήρες χιονοδρομικών και τελεφερίκ αλλά και οποιαδήποτε άλλη απαίτηση, βασισμένη στις επιχειρησιακές δυνατότητες και κυρίως στις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος.