Πραγματοποιήθηκε στις 28-11-2023, με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συμμετοχή 57 χωρών, καθώς και τη συμμετοχή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας Ursula von der Leyen, της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κας Ylva Johansson, του Επιτρόπου Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders, του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Olivér Várhelyi και της Επιτρόπου Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κας Jutta Urpilainen.

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι είναι ευτύχημα που η ελληνική έκκληση να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης, την επαύριον της τραγωδίας της Πύλου, εισακούστηκε.

Όπως τόνισε τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το συγκεκριμένο πλοιάριο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, δεν έπρεπε ποτέ να είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι η αποτροπή του απόπλου τέτοιων σκαφών και, συνολικά, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή για χάρη του κέρδους.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σύνθετο και δεν αφορά μόνον τους συνήθως συλληφθέντες αλλά, ακόμα περισσότερο, τα εκτεταμένα και πολυπλόκαμα δίκτυα με προσβάσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκεί όπου διακινούνται τα δισεκατομμύρια της παράνομης διακίνησης.

Όπως υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος, κα. Johansson, τα δίκτυα καταπολεμούνται με δίκτυα, δηλαδή με τη διεθνή συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «πρόκειται για μια Οδηγία για τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων σχετικά με την παράνομη είσοδο, διέλευση και διαμονή στην Ε.Ε., καθώς και για έναν Κανονισμό για την ενίσχυση του ρόλου της Europol και της διυπηρεσιακής συνεργασίας στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

Από κοινού, οι πρωτοβουλίες αυτές καθορίζουν το νέο νομικό, επιχειρησιακό και διεθνές πλαίσιο συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών για τα επόμενα έτη».

Η διεθνής διάσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της κα. Von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 και θα αποτελέσει «ευκαιρία για μια πρόσκληση σε δράση με στόχο μια παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών».

Ο κ. Καιρίδης, στην ομιλία του, παρουσίασε τη μεταναστευτική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης που δίνει έμφαση στη λελογισμένη και ποιοτική νόμιμη μετανάστευση από συγκεκριμένες χώρες, με όρους και κανόνες, στη βάση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας και αποθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ καταπολεμά την παράνομη διακίνηση μεταναστών και τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών. Τέλος, υπογράμμισε τέλος ότι απαιτείται να αναπτυχθούν στρατηγικές συμμαχίες με τις χώρες προσέλευσης των παράτυπων μεταναστών, καθώς όπως επεσήμανε προκειμένου να έχει νόημα η νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει να καταστεί αποτελεσματική η υποχρεωτική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.