Απογευματινές ώρες στις 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, συνοδευόμενο από το Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχιπλοίαρχο ΛΣ Νικ. Λαγκαδιανό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από πλευράς ΕΑΑΛΣ παρατέθηκε στον κ. ΥΝΑΝΠ το σύνολο του τρέχοντος διεκδικητικού πλαισίου της ως και ζωτικής φύσεως ζητήματα, που απασχολούν το σύνολο του απόστρατου προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Ειδικότερα:

Γνωστοποιήθηκε στον κ. Στυλιανίδη η από πλευράς ΕΑΑΛΣ υποβολή στο γραφείο του (στις 22 Σεπτεμβρίου 2023) αριθμού προτάσεων για νομοθετική ρύθμιση χρονιζόντων ζητημάτων, που απασχολούν διάφορες κατηγορίες μελών της ΕΑΑΛΣ. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Υπουργό ζητήθηκε η ένταξη των προτάσεων ΕΑΑΛΣ το συντομότερο σε κυβερνητικά νομοσχέδια και ψήφισή τους από τη Βουλή.

Επίσης, γνωστοποιήθηκαν στον κ. ΥΝΑΝΠ σειρά δίκαιων, πλην όμως χρονίως εκκρεμούντων αιτημάτων της ΕΑΑΛΣ, η ικανοποίηση των οποίων είναι ηθική υποχρέωση του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έναντι του απόστρατου προσωπικού του.

Πιο συγκεκριμένα:

Ζητήθηκε η ίδρυση στη Διεύθυνση Προσωπικού (ΔΠ) του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ δομής (Γραφείο, Τμήμα) αμιγώς για το απόστρατο προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αφού ως σήμερα ο χειρισμός υποθέσεων των αποστράτων γίνεται από το Γραφείο Σταδιοδρομίας της ΔΠ. Επισημαίνεται, ότι το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι ο μόνος φορέας ένστολων λειτουργών του Δημοσίου, που δεν διαθέτει στον Οργανισμό του ειδική δομή για αποστράτους.

Με αφορμή την επίδοση αντιτύπου της Ιστορίας του ΛΣ στον κ. ΥΝΑΝΠ (που καλύπτει, ως γνωστό, την περίοδο λειτουργίας του Σώματος έως το 1993 και, που η συγγραφή έγινε με πρωτοβουλία και δαπάνη της ΕΑΑΛΣ), επισημάνθηκε η ανάγκη συλλογής και επεξεργασίας από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ιστοριογραφικού υλικού για τη συγγραφή της σύγχρονης ιστορίας του Σώματος (από το 1993 ως τις μέρες μας). Επισημαίνεται, ότι το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι ο μόνος φορέας ένστολων λειτουργών του Δημοσίου, που δεν διαθέτει στον Οργανισμό του ειδική δομή για την επιστημονικά μεθοδολογική συγγραφή της ιστορίας του.

Περαιτέρω, τονίστηκε η προτεραιότητα ικανοποίησης από την Υπηρεσία της δίκαιης αξίωσης (αλλά και εύλογης υποχρέωσης του Σώματος) απονομής ξίφους σε μεγάλο αριθμό μακρόχρονα αποστρατευθέντος προσωπικού, οφειλόμενου από την Υπηρεσία, λόγω ονομασίας του ως Αξιωματικών ΛΣ.

Επισημάνθηκε, επιπλέον, το πάγιο αίτημα αλλαγής της ισχύουσας ημερομηνίας απόδοσης τιμής στους αποστράτους, ώστε αυτή να πραγματοποιείται πανελλαδικά την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου, ως επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και της μακρόχρονης εμπειρίας των αποστράτων, με τοποθέτησή τους σε συμβουλευτικούς ρόλους σε γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντί της απασχόλησης ανάλογου αριθμού εν ενεργεία ενστόλων, που τους στερείται η Υπηρεσία.

Τέλος, το κλιμάκιο της ΕΑΑΛΣ ανέφερε στον κ. ΥΝΑΝΠ τρεχούσης φύσεως θέματα που αφορούν το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και, ιδίως:

Την εκκρεμότητα ορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία του Ταμείου, την παντελώς αβάσιμη αξίωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για καταβολή του 4% των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο σύνολο των Ταμείων των τριών κλάδων ΕΔ (κι όχι στο Ταμείο του κλάδου που αφορά το εξοπλιστικό, όπως ισχύει κανονικά) και την ατεκμηρίωτη απαίτηση (και, πάλι της ΕΑΑΣ) για ενοποίηση των τριών Μετοχικών Ταμείων (Σ-Ν-Α) των αποστράτων αξιωματικών σε ένα Ταμείο ενιαίο και αμιγές (πιθανόν, χωρίς ΕΛ.ΑΣ. και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα παραπάνω αιτήματα και να προβεί στις δέουσες παραστάσεις ευαισθητοποίησης των ομολόγων του κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών.

Από πλευράς ΕΑΑΛΣ απευθύνθηκε, τέλος, στον κ. ΥΝΑΝΠ πρόσκληση να τιμήσει με την παρουσία του την τελετή κοπής της Βασιλόπιττας, που προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 στον αίθριο χώρο του 5ου ορόφου του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη Δραπετσώνα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Βοϊδονικόλας

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτρης Σαϊτάκης