Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πεσόντων, συναδέλφων, στρατιωτικών και συμμάχων, για την πατρίδα και τη δημοκρατία στη Μάχη των Αθηνών το Δεκέμβριο 1944. Στην φετινή 79η επέτειο παρευρέθηκαν και τίμησαν τους νεκρούς ήρωες με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι κ.κ. Πρόεδροι των Συνδικαλιστικών Ενώσεων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας του Ν. Αττικής και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας εκπροσώπησε ο Α Αντιπρόεδρος ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας ,ο ΓΓ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς Αντιστράτηγος ε.α., ο Ταμίας Αντ/γος ε.α. κ. Τσιβίκης Ηλία . Παρέστησαν πλήθος κόσμου και αυτοβούλως εκπρόσωποι πολλών άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων και σωματείων αλλά και πολιτικών φορέων. Έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών.

Καταρχήν απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Α Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΚΗΣ Νικήτας ακολούθησε η κύρια ομιλία απο τον Υποστράτηγο ε.α.ΕΛ.ΑΣ.  Γ.Γ. του ΣΑΠΑΣΑ   ΣΕΡΕΤΗ Δημήτριο

Η ΟΜΙΛΙΑ
Κύριοι εκπρόσωποι  Ενώσεων και Συνδέσμων Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων
Κυρίες και Κύριοι,
Προσήλθαμε πιστοί στις θρησκευτικές και εθνικές μας παραδόσεις ευλαβικοί προσκυνητές  στον  ιερό και αιματοβαμμένο αυτόν χώρο του Μακρυγιάννη, για να τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο και να ψάλουμε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων, εδώ, που γράφτηκε η μεγάλη εποποιία, γνωστή ως Μάχη του Συντάγματος Χωροφυλακής  Μακρυγιάννη, ως Μάχη των Αθηνών  αλλά και   για να αποτίσουμε τον πρέποντα και οφειλόμενο φόρο τιμής και εθνικής ευγνωμοσύνης, προς τους νεκρούς ήρωες που έπεσαν εδώ, αλλά και σε ολόκληρη την Πρωτεύουσα, μαχόμενοι για τις μεγάλες ιδέες  της Πατρίδας, της Θρησκείας, του καθήκοντος και του χρέους, να αποτίσουμε φόρο τιμής  προς όλους εκείνους που στάθηκαν όρθιοι και αντιμετώπισαν με θάρρος και καρτερικότητα την λαίλαπα που είχε ξεσπάσει στην πρωτεύουσα. Εδώ  συμπολίτες μας,   επεχείρησαν τον Δεκέμβριο 1944 να καταλύσουν κάθε συντεταγμένη αρχή και εξουσία και να καταπατήσουν, κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας
Ο Δεκέμβριος του 1944 υπήρξε μία τραγική, αιματηρή, μαρτυρική και εμφύλια περίοδος για την Ελλάδα. Τα γεγονότα της εποχής  έχουν καταγραφεί στην ιστορία και δεν αμφισβητούνται από κανέναν.
Η έκβαση του αιματηρού εκείνου αγώνα έκρινε τελικά τη τύχη της Ελλάδος και ολοκλήρου του Ελληνισμού.
Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, επιτέθηκαν με πρωτόγνωρη αγριότητα και φανατισμό εναντίον όλων των δυνάμεων της Αστυνομίας Πόλεων και των Φρουρών Χωροφυλακής.
Τα μόνα Προπύργια, που έμειναν και δεν έπεσαν ποτέ, ήταν το Σύνταγμα Χωρ/κής Μακρυγιάννη και η Σχολή Χωρ/κής στην οδό Μεσογείων στο Γουδί.
Η Σχολή Χωρ/κής με καλά οργανωμένη άμυνα και στήριγμα της την παραπλεύρως εδρεύουσα  ηρωική Ταξιαρχία του Ρίμινι, καθώς και ορισμένες άλλες στρατιωτικές μονάδες, κράτησε στις αλλεπάλληλες λυσσώδεις επιθέσεις των πολλαπλάσιων επιτιθέμενων  δυνάμεων ένα μήνα, ήτοι από 4η  Δεκεμβρίου 1944 μέχρι 4η  Ιανουαρίου 1945, εμποδίζοντας έτσι, την κάθοδο των, στο κέντρο της πόλης.
Το Σύνταγμα Χωρ/κής Μακρυγιάννη, κατείχε υψίστης στρατηγικής σημασίας θέση, καθ’ όσον ήταν η πύλη εισόδου στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως προς την πλατεία Συντάγματος, πέριξ της οποίας είχε εγκατασταθεί η Κυβέρνηση.
Την 4η-12-1944, ο Διοικητής του Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη   Συνταγματάρχης Σαμουήλ, κάλεσε τους ʼνδρες και   τους απηύθυνε, με φωνή που παλλόταν από συγκίνηση, τα πιο κάτω απλά, αλλά συγκλονιστικά λόγια:
« Παιδιά μου, σήμερα ή αύριο θα αντιμετωπίσουμε πολυάριθμο, επικίνδυνο και καλά εξοπλισμένο εχθρό
Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια πίστη που επέδειξε το σώμα της Χωροφυλακής από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα…
Η θυσία για την πατρίδα πρέπει να μας εμπνέει και το υπέρτατο χρέος προς την τιμή των όπλων μας, πρέπει να μας οιστρηλατεί…
Ο εχθρός δεν πρέπει να καταλάβει το οχυρό μας …
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ- Αυτό είναι το σύνθημά μας, αυτές οι λέξεις πρέπει να σας εμπνέουν και να σας καθοδηγούν ……»
«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ»
Φώναξαν αμέσως οι υπερασπιστές του Οχυρού.
Την ίδια ημέρα, παρουσιάστηκε εθελοντικά στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο οποίος οργάνωσε και την άμυνα του συγκροτήματος.
Ο Αντισυνταγματάρχης ήταν καθηγητής της Σχολής Χωροφυλακής και υπερασπιστής των οχυρών Μεταξά το 1940-41
Κυρίες και Κύριοι
 Ξημερώματα  της 6η-12-1944, το οχυρό του Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη, δέχθηκε την ολόπλευρη και λυσσώδη επίθεση, των  υπέρτερων δυνάμεων του ΕΛΑΣ, με καταιγισμό πυρός,  και ανελέητο σφυροκόπημα.
Η δύναμη του Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη, ανήρχετο σε 88 αξιωματικούς, 429 οπλίτες της Χωρ/κής  και σε 23  αξιωματικούς και οπλίτες του στρατού ξηράς
Οι άνδρες της Χωρ/κής όμως, δεν λύγισαν μπροστά στα φανατισμένα στίφη,  και στάθηκαν όλοι τους ορθοί, πιστοί στον όρκο τους και την Πατρίδα.
Έτσι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, δεν πέρασαν την πρώτη ημέρα. Δεν πέρασαν την δεύτερη, την τρίτη κ.λπ. Δεν πέρασαν ποτέ!!!
Παρά τις προσπάθειες των επιτιθέμενων, την 18η Δεκεμβρίου η πολιορκία του συγκροτήματος του Συντάγματος Μακρυγιάννη έληξε.
Σημαντικό μέρος της δύναμης του Συντάγματος, σε συνεργασία με βρετανικές δυνάμεις, συμμετείχε στην απώθηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ πέρα από τον Αρδηττό και τη Λεωφόρο Συγγρού, έως και την περιοχή του Φαλήρου.
Και ενώ το οχυρό δεν έπεσε και αποτελεί ορόσημο της νεότερης Ελλάδας, έπεσαν όμως 158 αξιωματικοί και οπλίτες της Χωρ/κής, τρείς αξιωματικοί του στρατεύματος και ένας ʼγγλος στρατιώτης και τραυματίστηκαν σοβαρά 61 αξιωματικοί και οπλίτες της Χωρ/κής.-
Είναι ιστορικό βέβαιο, ότι οι υπερασπιστές του Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη, της Σχολής Χωροφυλακής, αλλά και των άλλων φρουρών των Αθηνών, με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των  ΔΕΝ ΕΣΩΣΑΝ μόνο την Αθήνα, αλλά ΕΣΩΣΑΝ  ολόκληρη την Ελλάδα
Είναι αλήθεια, ότι η αυτοθυσία και ο ηρωισμός, των ανδρών της Χωρ/κής, στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944, εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από την Πολιτεία, τον Πνευματικό κόσμο και κυρίως από τον Ελληνικό λαό.
Έτσι, ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, σε ημερήσια διαταγή του την 24η-12-1944,  εξέφρασε προς το Σώμα της Χωροφυλακής, «…την πλήρη ευαρέσκεια της Κυβερνήσεως»».
Επίσης , η πολιτεία  απένειμε στο Σύνταγμα Χωρ/κής Μακρυγιάννη, την καθορισθείσα Πολεμική Σημαία, για τις  Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Δήμος Αθηναίων απένειμε στο Σύνταγμα της Χωρ/κής Μακρυγιάννη το Αργυρούν μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Κυρίες & Κύριοι, Αγαπητοί Προσκυνητές  
Είναι  ηθική μας υποχρέωση  να διατηρήσουμε ζωντανή τόσο τη  μνήμη των ηρώων  συναδέλφων όσο και τη σημασία της νίκης τους στη μάχη του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη
Σήμερα 79 χρόνια μετά, όλα έχουν αλλάξει.  Στο διάστημα αυτό, κοσμογονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί. Η Ελλάδα διεσώθη από τον ολοκληρωτισμό και με πολλούς κόπους και ταλαιπωρίες, οικοδόμησε το νέο κράτος και τη κοινωνία, βασισμένο στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες και αρχές.

Είναι αδιαμφισβήτητο  ότι η ελληνική ιστορική συνείδηση κατέταξε τους μαχητές του Μακρυγιάννη μεταξύ των Ηρώων της Ελευθερίας και έγραψε τα γεγονότα των ημερών εκείνων στις σελίδες εκ των   σημαντικοτέρων της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται περί μία εποποιίας αντάξιας των παραδόσεων του ελληνικού έθνους, αναδεικνύοντας τη σημασία και την αξία του αγώνα για την πατρίδα και τη δημοκρατία.
Με την σημερινή θρησκευτική μας εκδήλωση ευχόμαστε όλοι, όπως η μνήμη των ηρώων που έπεσαν στη  Μάχη των Αθηνών, παραμείνει αιωνία και το παράδειγμά τους,  ως ένας φάρος έμπνευσης και καθοδήγησης. 
 Ζήτω οι ένδοξοι ήρωες του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη  το Δεκέμβριο του 1944.
 Ζ ή τ ω   τ ο   ΄Ε θ ν ο ς                                                       
 Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ.                    

Ακολουθησε η ομιλία του Προέδρου της ΕΑΑΣ Υποστράτηγου ε. α. (Ε.Σ.) ΔΕΒΟΥΡΟΥ Ιωάννη
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου ως εξης :
Α. – Διοργανωτές και Ομοσπονδίες
1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.)
Α΄ Αντιπρόεδρος Π.Ο.Α.Σ.Α. Αστ/κός Υποδ/ντής ε .α . ΚΑΛΟΓΙΑΝΑΚΚΗΣ Νικήτας
2. Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών
Αντιστράτηγος ε. α. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑΣ Νικόλαος
3 Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.)
Υποστράτηγος ε. α. ΔΕΒΟΥΡΟΣ Ιωάννης

Β. Συγγενείς των Πεσόντων ή θανόντων από Τραυματισμό και Μαχητών
1. κ. Ανδρέας Σαμουήλ – τέκνο του Διοικητή Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη Γεωργίου ΣΑΜΟΥΗΛ
Εκ μέρους των τέκνων και εγγονών αυτού.
Γ. Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Σωμάτων Ασφαλείας
1. Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων  Αντιστράτηγος ε. α. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ Ηλίας
2. Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Δυτικής Αττική το μέλος του Δ,Σ.   ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κων/νος
3 . Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αστ/κών Α.Π. και Ελ. Αστυνομίας Ο ʼγιος Αθανάσιος   Α/Υ ε. α. ΝΤΑΒΛΑΝΤΑΝΗΣ Απόστολος
4.  Ένωση Αποστράτων Ε.Κ.Α.Μ. Υ/Β Α΄ε . α. ΠΡΑΣΣΑΣ Βασίλειος
5. Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κοζάνης Πρόεδρος κ. ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΑΣ Κων/νος

2. ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΞΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
1. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ  Βουλευτής κ.  ΣΤΙΓΚΑΣ Βασίλειος
2.  ΦΙΛΟΙ και ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ κ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας
3.  Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ Αλέξιος
4.  Εθνικό Μέτωπο Κος ΜΑΝΟΣ Κώνστας
5. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας Ταξίαρχος ε. α. ΔΕΡΕΖΕΑΣ Πέτρος
6. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ
7. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΄΄ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ κ.. ΚΕΡΕΜΕΤΖΗΣ Κυριάκος για το Κόμμα και κ Καλούδης Δημήτριος εκ μέρους Νεολαίας
8. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ- ΕΔΕΣ Ναπολέων ΖΕΡΒΑΣ Αντ/χης ε. α. ΑΓΟΡΟΣ Ιωάννης
9. Εκδόσεις Πελασγός  κ  Μάνος Χατζηδάκης
10. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων Εθνικής Αντίστασης Χ. – Γεωργίου Γρίβα  κ. ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ Ιωάννης
11. Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία κα Αδαμαντία ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
12. ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ κ.  ΜΑΤΘΑΙΟΥ Νικόλαος
13. Ομοσπονδία Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΥΒΕ ΠΑΟ  κ.  ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Διονύσιος
14. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΣΜΑ ΡΙΜΙΝΙΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ

Η σεμνή τελετή έκλεισε με τον Εθνικό μας ύμνο.

poaasa.gr