Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

Αθήνα : 7 Δεκεμβρίου 2023 

1. Στα πλαίσια της ολοκλήρωση της θητείας μου, ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού ευχαριστώ θερμά για την άριστη συνεργασία τους τα μέλη του ΔΣ, τους διατελέσαντες Γενικούς Διευθυντές, τον σημερινό Γενικό Διευθυντή, τους Διευθυντές, τμηματάρχες, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ΠΝ και ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης ευχαριστώ για την συνεργασία το ΓΕΝ, το ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τις Ενώσεις Αποστράτων ΠΝ και ΛΣ.-ΕΛ. ΑΚΤ., τον Διοικητή  Ναυστάθμου Κρήτης, το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων ΝΚ και τους χιλιάδες συναδέλφους για την υποστήριξή τους.

 2. Εκ μέρους του ΔΣ σας ενημερώνω για την απόδοση των πεπραγμένων και των σημαντικών θεμάτων  της θητείας μας που αφορούν το Ταμείο όπως παρακάτω:

α. Μέσω της χρηστής διαχείρισης που ήταν πρωταρχικό μέλημά μας, σημειώθηκε αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου κατά 80εκ. € περίπου.

β. Λαμβανομένης υπόψη της κύριας αποστολής μας που είναι η ενίσχυση των μετόχων, χορηγήσαμε έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους ενός μερίσματος στους μερισματούχους ε.α. τα έτη 2021 και 2022 και παραδίδουμε και για το 2023 σημαντικό πλεόνασμα.

γ. Με γνώμονα την υποστήριξη των μετόχων μας ως ενός εκ των βασικών μας στόχων, αυξήσαμε τα χρηματικά όρια των δανείων κατά 1.000€ και το συνολικό ετήσιο ποσό για δάνεια από 8 σε 10 εκ.€.

δ. Με αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε με μέριμνά μας, προβάλλαμε στον παρόντα χρόνο την μελλοντική οικονομική πορεία του Ταμείου, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του στο διηνεκές, τουλάχιστον για 30 χρόνια, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

ε. Εξορθολογήσαμε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών περίπου 160  μερισματούχων μας προς το Ταμείο, που είχαν προκύψει από διοικητικές αποκαταστάσεις, συνολικού ποσού 1,8 εκ. ευρώ περίπου, με στόχο την συνολική είσπραξή τους.

στ. Με στόχο την βελτίωση της ενημέρωσης των ε.ε. και ε.α. μετόχων επί θεμάτων του Ταμείου καθιερώσαμε ημερίδες/διαλέξεις στα σταδιοδρομικά σχολεία του ΠΝ στη Σχολή Πολέμου ΠΝ, στην ΕΑΑΝ και στα Παραρτήματά της σε όλη την χώρα, έχοντας παράλληλα άριστες προσωπικές σχέσεις με τις ενώσεις αποστράτων ΠΝ και ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

ζ. Για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των μετόχων μας, καθιερώσαμε την  καταβολή του συνόλου των παροχών του Ταμείου μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος Πληρωμών  ΔΙΑΣ ΑΕ με e-banking.

η. Προς επαύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των μετόχων, αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα του ΜΤΝ  αδαπάνως, με το προσωπικό του ΜΤΝ, ώστε να υποβάλλονται αιτήματα ηλεκτρονικά χωρίς την φυσική παρουσία στο Ταμείο, δίδοντας έτσι την δυνατότητα εξυπηρέτησης του  συνόλου των μετόχων σε όλη την Ελλάδα.

θ. Στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητας του Ταμείου και της αξιοποίησης των χρηματικών αποθεματικών μας, εκκινήσαμε διαδικασίες αγοράς προσοδοφόρων ακινήτων συνολικής αξίας 10 εκ. €.

ι. Διαρκές μέλημά μας είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των υποδομών μας και ως απόρροια αυτού, εκκινήσαμε διαδικασίες με την άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπογραφή σχετικού μνημονίου, για την ανάπτυξη νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος μέσω ΕΣΠΑ αξίας περίπου 2,5 εκ. ευρώ με την παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού.

ια. Πετύχαμε την αύξηση κατά 40% το 2022 έναντι του 2020, των εσόδων από ενοίκια που εισπράττουμε από μίσθωση ακινήτων ιδιοκτησίας μας,  με κατάλληλη διαχείριση και σύναψη νέων συμβολαίων.

ιβ. Αποφασίσαμε και έχουμε σε εξέλιξη την επισκευή/συντήρηση μονοκατοικίας ιδιοκτησίας μας που βρίσκεται στην Εκάλη,  ώστε να  μισθωθεί και να αποφέρει έσοδα στο Ταμείο,  η οποία ήταν σε αδράνεια πλέον των 24 ετών και είναι αντικειμενικής αξίας 2,9 εκ. ευρώ.

ιγ. Ολοκληρώσαμε την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του Ταμείου, (43  διαδικασίες) και τις υποβάλλαμε μέσω ΓΕΝ/Α4 στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών – MITOS).

ιδ. Προωθήσαμε και πετύχαμε την έκδοση δύο ΚΥΑ που αφορούν στη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των σχολείων Ναυστάθμου Κρήτης στην Σούδα, στα οποία είμαι Πρόεδρος του ΔΣ, πετυχαίνοντας έτσι την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Τα σχολεία θα σταματούσαν την λειτουργία τους, έχοντας σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό περίπου 200 μαθητές/τριες τον Σεπτέμβριο του 2022, και ενισχύθηκαν με ιδία πρωτοβουλία με τουλάχιστον 25 Υπολογιστές και προβολικό μηχάνημα.

ιε .Αποφασίσαμε και διενεργούμε σταδιακά την εκπόνηση επικαιροποιημένης καταστατικής νομοθεσίας (είναι του 1932) και οργανισμού/κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου, με στόχο την περιφρούρηση των συμφερόντων του Ταμείου και την κάλυψη των αναγκών του παρόντος και του μέλλοντος.

ιστ.  Συστήσαμε και λειτουργούμε Γραφείο Πολεμικών Ναυαγίων/Ναυαγημάτων  κυριότητας ΜΤΝ, ώστε να κατοχυρώσουμε και να υπερασπιστούμε τα όποια οφέλη προκύψουν υπέρ του Ταμείου από την ενδεχόμενη εκμετάλλευσή τους.

ιζ. Ασκήσαμε αναίρεση στον Άρειο Πάγο και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης, (Φεβρουάριο 2024),  διεκδίκησης των κεφαλαίων (συνολικά 62 εκ. €), που απωλέσαμε από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα +PSI το 2012.

ιη. Πετύχαμε εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του COVID-19, την απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου και την εξυπηρέτηση των μετόχων και του κοινού, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και δεδομένης της μειωμένης στελέχωσης του Ταμείου λόγω κρουσμάτων.

3. Στον παραλαμβάνοντα Πρόεδρο και ΔΣ/ΜΤΝ εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.

Αντιναύαρχος  ε.α.  Ιωάννης  Σαμαράς ΠΝ

Πρόεδρος  Δ.Σ. Μ.Τ.Ν.