Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, χθες Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Ανδρέα Κορωνάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), στα Τρίκαλα, όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές.

Ο κ. Κεφαλογιάννηςενημερώθηκε από τον Διοικητή Ταξίαρχο Ιωάννη Κορέλη για την αποστολή, την οργάνωση, τα προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και τις τρέχουσες δραστηριότητες της Σχολής. Περιηγήθηκε στο Μουσείο, τους λόχους και τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ παρακολούθησε επιδείξεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο τέλος των οποίων συνεχάρη τις ομάδες των σπουδαστών, γυναικών και ανδρών, που συμμετείχαν σε αυτές. Συνεχάρη επίσης, τη διοίκηση για το εξαιρετικό έργο, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ποιοτικής αναβάθμισης της Σχολής.

Παράλληλα, προέβη στη βράβευση της Σπουδάστριας Νικολέτας Καστή, η οποία βρήκε μία τσάντα με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και το παρέδωσε, αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολούθως, επισκέφτηκε τον βρεφονηπιακό σταθμό, όπου προσέφερε δώρα στα 19 νήπια 2,5-4 ετών που φιλοξενούνται εκεί.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΣΜΥ, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:

« Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή, να βρίσκομαι σήμερα στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Μια σχολή με μεγάλη ιστορία και με τεράστια συμβολή στους αγώνες του έθνους. Στο ρητό της άλλωστε, «Απάντων τιμιώτερον πατρίς», σε τρεις μόνο λέξεις συμπυκνώνεται η διαχρονική αγάπη, αλλά και η μεγάλη προσφορά των σπουδαστών και των αποφοίτων της για την πατρίδα. Μια αγάπη που αποδεικνύεται από τις αμέτρητες θυσίες Μονίμων Υπαξιωματικών στα πεδία των μαχών, ώστε να απολαμβάνουμε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα.

Από την μελέτη του γεωπολιτικού περιβάλλοντος διαπιστώνουμε ότι σήμερα οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει τη μορφή του πολέμου και έχει διαφοροποιήσει δραματικά τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου της μάχης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του Υπαξιωματικού. Πλέον, ο σύγχρονος Υπαξιωματικός καλείται να χειριστεί οπλικά συστήματα και μέσα επικοινωνιών εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας, που απαιτούν αξιόλογο γνωστικό υπόβαθρο. Ταυτόχρονα, η μελέτη πρόσφατων πολέμων αποδεικνύει ότι η εμπλοκή μικρών ομάδων σε ένα μεγάλο φάσμα αποστολών αποκτά μια αυξανόμενη δυναμική. Μικρές ομάδες, με επικεφαλής Υπαξιωματικούς, διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός, αλλά και πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων. Αν, λοιπόν, επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε την αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών θα διαπιστώσουμε ότι είναι πιο πολύπλοκος από όσο αρχικά φαίνεται. Αναμφισβήτητα, κύρια αποστολή της Σχολής είναι να διαμορφώνει μαχητές υψηλού επιπέδου και μικρούς ηγήτορες που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, ο Υπαξιωματικός εξελίσσεται μέχρι τους βαθμούς του ανώτερου Αξιωματικού αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις. Ο απόφοιτος της ΣΜΥ θα κληθεί να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα, αλλά και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του ως Επιτελής στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΣ. Ταυτόχρονα, υφίσταται και η ανάγκη στελέχωσης Συμμαχικών Επιτελικών Δομών, Διεθνών Αποστολών, αλλά και των Ελληνικών Πρεσβειών, με υψηλής στάθμης προσωπικό προερχόμενο από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Όλες αυτές λοιπόν οι απαιτήσεις δημιουργούν τους άξονες στους οποίους πρέπει να είναι προσανατολισμένη η Σχολή. Πρώτος Άξονας είναι η εκπαίδευση σύγχρονων μαχητών και μικρών ηγητόρων και η εξοικείωσή τους με τις στρατιωτικές αρετές. Αυτό απαιτεί μια επίπονη στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να ακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην τακτική. Δεύτερος Άξονας είναι η υιοθέτηση, από τον σπουδαστή, της σωματικής αγωγής, ως τρόπου ζωής. Η εικόνα του στρατιωτικού είναι συνυφασμένη με τη σωματική αντοχή και το στέλεχος πρέπει να διατηρεί μια φυσική κατάσταση που να του επιτρέπει την εκτέλεση της αποστολής του. Τρίτος Άξονας είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, ώστε να διαμορφώνονται στελέχη υψηλής στάθμης. Ο χειρισμός οπλικών συστημάτων και επικοινωνιακών μέσων υψηλής τεχνολογίας, οι υψηλές απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων και των Συμμαχικών Δομών, προϋποθέτουν υψηλές ακαδημαϊκές προδιαγραφές σε πολλά γνωστικά πεδία. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ανάγκη εξειδίκευσης αποφοίτων σε τεχνικά αντικείμενα, καθιστά αναγκαία την επένδυση στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Τέταρτος Άξονας είναι η εξωστρέφεια. Η Σχολή, παράλληλα με τις λοιπές της υποχρεώσεις, πρέπει να αναπτύσσει κοινωνική δραστηριότητα, μέσω δράσεων ώστε να προβάλλει το έργο της και να δημιουργείται η αναγκαία ώσμωση μεταξύ των σπουδαστών και της κοινωνίας.

Αγαπητοί Σπουδαστές,

Να είστε υπερήφανοι για την επιλογή σας, Έχετε εισαχθεί σε μία Σχολή ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών που είναι καταξιωμένη στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Καθώς οι απαιτήσεις για την εισαγωγή σας ήταν υψηλές καταβάλατε μεγάλες προσπάθειες για να εισαχθείτε. Όπως και καθημερινά δίνετε αγώνα για να ανταποκριθείτε στις υψηλές απαιτήσεις της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης. Και είστε αξιέπαινοι γι’ αυτό. Μάρτυρας του επαγγελματισμού σας, αλλά και της προσφοράς σας είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία. Οι στρατιώτες που εκπαιδεύετε και διοικείτε αποτελούν τους καλύτερους κήρυκες του έργου που επιτελείτε. Και δεν θα πρέπει να έχετε αμφιβολίες για τη θετική στάση της κοινωνίας απέναντί σας. Σύμμαχός σας είναι και τα κολακευτικά σχόλια που διατυπώνονται για τους αποφοίτους της ΣΜΥ από ξένους επιτελείς που συνυπηρετούν σε συμμαχικές επιτελικές δομές. Είναι γεγονός ότι η αποφοίτηση από τη Σχολή σάς δίνει μεγάλες ευκαιρίες για το μέλλον. Θα διοικήσετε και θα έρθετε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, διευρύνοντας τις εμπειρίες σας. Θεωρείστε βέβαιο ότι θα υπηρετήσετε στα Γενικά Επιτελεία, σε νευραλγικές θέσεις και θα επωμιστείτε το βάρος εισηγήσεων προς τη Στρατιωτική Ιεραρχία για κομβικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα έχετε τη δυνατότητα να υπηρετήσετε σε επιτελικές δομές συμμαχικών στρατηγείων, σε διεθνείς αποστολές και σε ελληνικές πρεσβείες, αναδεικνύοντας την πατρίδα και συμμετέχοντας στην άσκηση της αμυντικής διπλωματίας. Υπάρχει η προοπτική να αποκτήσετε εξειδίκευση σε έναν τομέα, που θα σας καταστήσει απαραίτητους για την υπηρεσία. Αντίστοιχα, θα εμβαθύνετε τις γνώσεις σας σε αντικείμενα της ειδικότητάς σας εκπαιδευόμενοι σε ξένες στρατιωτικές σχολές. Θα σας δοθεί η ευκαιρία της βαθμολογικής εξέλιξης, φτάνοντας σε ανώτερα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αυτό βέβαια θα συνοδεύεται από αντίστοιχες ευθύνες, αλλά και από τη χαρά της συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ακαδημαϊκή σας εξέλιξη δεν σταματά με την αποφοίτησή σας, αλλά μπορεί να συνεχιστεί με περαιτέρω σπουδές στα Πανεπιστήμια, για λήψη πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων. Θα δείτε έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά κατακτήσει τις βαθμίδες της ανώτατης εκπαίδευσης και λόγω αυτών των δεξιοτήτων κατέχουν κρίσιμες θέσεις στην υπηρεσία. Όλα αυτά βέβαια δεν θεωρούνται δεδομένα, αλλά αποκτώνται με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι οι βάσεις για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία τίθενται μέσα σε αυτή τη σχολή. Επικεντρωθείτε στη στρατιωτική εκπαίδευση, διότι αυτή θα σας αναδείξει σε καταξιωμένους μαχητές. Ένας σωστά εκπαιδευμένος Μόνιμος Λοχίας είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του Διοικητή του, αλλά και τον σεβασμό των στρατιωτών του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

Είστε τυχεροί γιατί εκπαιδεύεστε από καταξιωμένους εκπαιδευτές, ιδιαίτερων επαγγελματικών ικανοτήτων, οι οποίοι σας μεταδίδουν τις γνώσεις τους και τις στρατιωτικές αρετές. Μην αφήσετε ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την επαγγελματική σας κατάρτιση. Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Αξιοποιείστε τη μεγάλη ευκαιρία που σας δίνει η Σχολή να ασχοληθείτε με αθλητικές δραστηριότητες, πολλαπλώς χρήσιμες, αλλά απαραίτητες σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι πραγματική τύχη, η ακαδημαϊκή σας εκπαίδευση να πλαισιώνεται από καθηγητές υψηλότατων προδιαγραφών, οι οποίοι σας διευρύνουν τους ορίζοντες. Εκμεταλλευτείτε τη γνώση τους και εμβαθύνετε στη μελέτη των γνωστικών αντικειμένων. Χρειάζεστε ευρύτατες γνώσεις για να χειριστείτε τα νέα, έξυπνα οπλικά συστήματα και εδώ δημιουργούνται οι βάσεις για την απόκτηση αυτής της δεξιότητας. Χρειάζεστε γνώσεις για να σταθείτε ως επιτελείς και εισηγητές σε επιτελικές δομές των Ενόπλων μας Δυνάμεων και σε συμμαχικά στρατηγεία. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία που σας δίνεται στη Σχολή, είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί. Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, καθώς αποτελούν το κλειδί για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Τέλος, σας παροτρύνω να συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια, αναδεικνύοντας τη Σχολή και, γενικά, τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική κοινωνία.

Η σημερινή επίσκεψή μου στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών δεν είναι μια τυπική επίσκεψη, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη μιας ειλικρινούς συνεργασίας – ενός διαύλου επικοινωνίας για την αναβάθμισή της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σχολή σας θεωρείται καταξιωμένη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι απόφοιτοι λαμβάνουν, διαχρονικά, θετικές κριτικές τόσο από τη στρατιωτική ιεραρχία όσο και από συμμαχικούς παράγοντες. Έχουμε υποχρέωση, λοιπόν, αλλά και τη θέληση, ως πολιτική ηγεσία να κάνουμε, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, τα βήματα εκείνα που θα την αναβαθμίσουν περαιτέρω τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση και ως πρώτο βήμα θα χαρτογραφηθούν τα προβλήματα, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Σχολής, σε κάθε επίπεδο. Στη συνέχεια, με τη συμβολή όλων σας, σπουδαστών και καθηγητών, θα σχεδιάσουμε τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την αναβάθμισή της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ: Τη διοίκηση και το προσωπικό της Σχολής για τις προσπάθειες που καταβάλετε ώστε η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών να είναι ένα πρότυπο σχολής με ιδιαίτερη συνεισφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τους εκπαιδευτές και τους καθηγητές για την τεράστια συνεισφορά σας στην επιμελημένη εκπαίδευση των σπουδαστών. Τους σπουδαστές, για την επιλογή σας, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλετε ώστε να αποκτήσετε τις επαγγελματικές προδιαγραφές που απαιτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς των σπουδαστών, οι οποίοι εμπιστεύονται και τιμούν τη Σχολή και μαζί με αυτήν και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω μία αξιέπαινη πράξη που αποδεικνύει τις ηθικές αξίες και τις αρχές με τις οποίες πορεύονται οι Σπουδαστές μας, τιμώντας τη Σχολή, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την ενέργεια της Σπουδάστριας Νικολέτας Καστή, η οποία βρήκε μία τσάντα με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και το παρέδωσε, αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια της ελληνικής κοινωνίας. Με την πράξη της αυτή τιμά την οικογένειά της και την ιδιότητά της και πρέπει να γίνει παράδειγμα προς όλους. Παρακαλώ τη σπουδάστρια Νικολέτα Καστή να παραλάβει την τιμητική πλακέτα.»