Την  ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 έγινε άλλη μια  συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της  Ένωσης Λιμενικών Κεντροδυτικής Ελλάδας  με τον Διοικητή της 5ΗΣ ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Πλοίαρχο Λ.Σ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΙΩΑΝΝΗ

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ενημερώσαμε τον κ. Διοικητή, για τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Λ.Σ ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή μας όπως:

  1. το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές αρχές, με κυριότερο αυτό της λιμενικής αρχής Κατακόλου, όπου οι συνάδελφοι εκτελούν υπηρεσία σε κτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο-κατεδαφιστέο και πρέπει άμεσα να γίνει μεταστέγαση σε χώρο ασφαλή για τους συνάδελφους μας αλλά και για τους συναλλασσόμενους πολίτες. Για τα Λιμενικά φυλάκια σε Ρίο –Αντίρριο-Αστακό που έχουν εικόνα εγκατάλειψης. Είναι όπως τονίσαμε σε άθλια κατάσταση με εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια, οροφές που μπάζουν νερά, τοίχοι με υγρασία χωρίς πυρασφάλεια με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  1. η υποστελέχωση Λιμενικών Αρχών, που σε συνδυασμό με την συνεχή ενίσχυση του ανατολικού Αιγαίου έχουμε υπερεργασία και πολλά χρωστούμενα ρεπό. Επίσης του γνωρίσαμε τις πληροφορίες μας για:

α) αυθαίρετες ερμηνείες του Κανονισμού ωραρίου εργασίας σε βάρος στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  . Όπως είπαμε στον κ. Διοικητή, ποιοί εργάζονται, που, πως, πόσο και γιατί, αν δικαιούνται π.χ. ένα ρεπό η΄ δυο ρεπό και δυο αποζημιώσεις προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα 68/2003 – ΦΕΚ 71/Α/21-3-2003 «Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» την με αριθμ. φακ: 040/2014/28-11-2014(Β΄3212) Απόφαση ΥΝΑ «Κύρωση Κανονισμού Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών», την Υπουργική Απόφαση 2415.1/51133/2021 ΦΕΚ 3461/Β/29-7-2021 Κύρωση Κανονισμού «Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών» και σχετικές Διαταγές  και όχι από ερμηνείες προϊσταμένων.

β) ότι προϊστάμενος λιμενικής αρχής  πιέζει το προσωπικό για διαγραφή των χρωστούμενων ρεπό έως τέλος του έτους. Όπως τονίσαμε θα επισκεφτούμε την εν λόγο λιμενική αρχή θα διασταυρώσουμε τις πληροφορίες και αν ισχύουν τα ανωτέρω μιλάμε για ξεκάθαρο καθεστώς εργασιακής ομηρίας εις βάρος των συναδέλφων και της οικογενειακής τους ηρεμίας και θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη.

  1. για περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν χορηγήθηκε φύλλο πορείας σε συναδέλφους όταν αυτοί τοποθετηθήκαν σε Λ/Τ, για αδικαιολόγητες  καθυστερήσεις προώθησης ατομικών αναφορών των συναδέλφων, για μη απαντήσεις σε αναφορές-αιτήσεις  στελεχών και όχι μόνο όπως ρητά ορίζει ο νόμος 2690/99,  καθώς και όπως έχουμε επανειλημμένα θίξει την επικινδυνότητα του να υποχρεούνται οι συνάδελφοι να εκτελούν κατά μόνας εξωτερική υπηρεσία προβλήτας στα πορθμεία Ρίο-Αντίρριο,  Αστακός –Ιθάκη αλλά και σε συγκεκριμένα λιμενικά τιμήματα όπου τα ονοματίσαμε .
  1. για τις ενέργειες, την αλληλογραφία και τις συναντήσεις μας, από τον Μάρτιο του 2023 με τον δήμαρχο Αιγιαλείας, την πρόεδρο λιμενικού ταμείου Αιγιαλείας αλλά και με πολιτικούς φορείς, έτσι ώστε  το Λιμενικό τμήμα Αιγίου να γίνει  Λιμεναρχείο ή Λιμενικό τμήμα με στελέχωση από το ΥΝΑΝΠ. Όπως έχουμε ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ έχουν εισηγηθεί θετικά όπως θετικά έχει εισηγηθεί και το  Κ.Λ ΠΑΤΡΑΣ και η 5Η ΠΕΔΙΛΣ –ΕΛ.ΑΚΤ.
  1. για  τις τοποθετήσεις σε λιμενικά τμήματα, την γνωμοδότηση της δικηγόρου Πατρών Μπαρζου Ασημίνας, για την  επερώτηση στην βουλή των Ελλήνων σχετικά με τις τοποθετήσεις σε λιμενικά τμήματα αόριστου χρόνου. Καθώς και την διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τις άδειες από Λιμενικό Τμήμα σε Λιμενικό Τμήμα, από Λιμεναρχείο σε Λιμεναρχείο. Επίσης  τέθηκαν στον κύριο Διοικητή και συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας με αίτημά μας την επίλυση τους.

Ο κ. Διοικητής  από την πλευρά του δεσμεύτηκε για την προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που θέσαμε που είναι σε σωστή κατεύθυνση και αφορούν τους συναδέλφους μας, ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο μας, δηλώνοντας  παράλληλα ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή στην Ένωσή μας και ότι θα είναι αρωγός στο έργο μας και τα δίκαια αιτήματα μας.

Επίσης μας ενημέρωσε αναλυτικά για της ενέργειες του σχετικά με το κτήριο του Λ/Χ Κατακόλου και την πρόταση του σε αρμόδιες αρχές, όπως και για την παραλαβή τριών (03) μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που διατέθηκαν στις Λιμενικές Αρχές Πάτρας, Κατακόλου και Μεσολογγίου. Τα οποία όπως μας είπε  θα συντελέσουν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ανωτέρω Λιμενικών Αρχών, στην  αύξησης επιτήρησης  στα πεδία έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων, δίωξης λαθρεμπορίου, επιτήρησης θαλάσσιου πεδίου κ.λ.π.

Ως ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ  ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ευχαριστήσαμε τον κύριο Διοικητή για τον χρόνο και την φιλοξενία και δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε παρόντες όταν μας χρειαστεί ώστε να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με σκοπό το καλό των συναδέλφων μας.

Ευελπιστούμε σε συνέχιση  καλής συνεργασίας και ευχόμαστε τα καλύτερα.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.