Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στο δεύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους πρόσφυγες, που οργανώνει ο ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια στη Γενεύη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και στη μεγάλη πολιτική πρόκληση που δημιουργεί η σύγχυση των προσφύγων με τους οικονομικούς μετανάστες.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Ύπατο Αρμοστή ΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi, την Αναπληρωτή Ύπατη Αρμοστή ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα. Nada Al Nashif, καθώς και τη Γενική Διευθύντρια Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κα. Amy Pope.

Επιπροσθέτως ο κ. Υπουργός από κοινού με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας κα. Christine Schraner Burgener, συνυπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει με 4,2 εκ. Ελβετικά φράγκα έκτακτες δομές φιλοξενίας.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας της Ελβετίας με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μέσω ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 40 εκατ. Ελβετικών φράγκων.