Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών και έξι μηνών για δωροληψία, διαρροή κρατικών μυστικών και εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών για την αποκόμιση κερδών στο χρηματιστήριο, καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα σφίγγει τη μέγγενη στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Σουν Γκουοφένγκ, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να παρέχει απόρρητες και εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ 2002 και 2020, ενώ σε αντάλλαγμα έλαβε μίζες συνολικού ύψους 21 εκατ. γουάν (2,6 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Caixin που επικαλείται τον γενικό εισαγγελέα της Κίνας.

Επιπροσθέτως, μεταξύ 2014 και 2015, ο Σουν είχε εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με τα σχέδια συγχώνευσης και εξαγοράς μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, χάρη στην οποία κέρδισε περισσότερα από 11 εκατ. γουάν (1,39 εκατ. ευρώ) μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η έρευνα σε βάρος του Σουν ξεκίνησε το 2022 στο πλαίσιο της εκστρατείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την πάταξη της διαφθοράς, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η απομάκρυνση διεφθαρμένων αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στον Σουν Γκουοφένγκ επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 13,1 εκατ. γουάν (1,65 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το Caixin.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας άλλος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC), o Φαν Γιφέι, συνελήφθη κατηγορούμενος για δωροληψία.