Του Κώστα Κυράνη 

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η αποδοχή αίτησης αποστρατείας του Αντιπλοιάρχου ΛΣ Γιώργου Δριβάκου.

Ο Γιώργος Δριβάκος αποτέλεσε την μέχρι και τώρα διαδραστικότερη προσωπικότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΛΣ αφού συνέβαλε με την παρουσία του από το 1997 τόσο στη ΠΕΠΛΣ (το πρωτοβάθμιο πανελλαδικό όργανο ) όσο και στην ΠΟΕΠΛΣ από το 2002 μέχρι το 2019, στην εδραίωση του συνδικαλισμού ως κύρια δύναμη διαμόρφωσης θετικών εξελίξεων τόσο για τα στελέχη όσο και για το Σώμα εν γένει .

Στα όσα χρόνια συνεργαστήκαμε στην ΠΟΕΠΛΣ αποτέλεσε για εμένα αλλά και για όλους τους συναδέλφους που θητεύσαμε στο ΔΣ μαζί του ,ένα δάσκαλο που ως βασικό του χαρακτηριστικό είχε το ήθος . Φυσικά όπως σε κάθε συνδικαλιστικό όργανο είχαμε τις διαφωνίες, τις εντάσεις και τις συγκρούσεις μας .Ακόμη όμως και όταν οι καταστάσεις πήραν άσχημη τροπή ακόμη και όταν ο ίδιος αδικήθηκε, διατήρησε την αξιοπρέπειά του και η στάση του στις δύσκολες στιγμές αποτέλεσε μάθημα ζωής για όλους εμάς .

Στην μακρόχρονη παρουσία του στα συνδικαλιστικά δρώμενα κατάφερε να καθιερώσει τον συνδικαλισμό στο ΛΣ ως κύριο συνομιλητή με την ηγεσία σε κάθε θέμα που αφορούσε στα στελέχη.

Πολλές και σημαντικές οι επιτυχίες του συνδικαλισμού επί προεδρίας του σε μια εξελικτική πορεία καθώς από την πλήρη αμφισβήτηση φτάσαμε στο επίπεδο το  συνδικαλιστικό μας κίνημα να αποτελεί βασικό πυλώνα διαμόρφωσης των αποφάσεων στα θέματα του προσωπικού.

Η θέσπιση ενός δίκαιου καθεστώτος των μεταθέσεων ήταν “έτη ” μπροστά για την εποχή του αφού ακόμη και σήμερα αναπολούμε εποχές που το ΠΔ Μεταθέσεων ήταν θεσμοθετημένο υπέρ των στελεχών και όχι εις βάρος τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Το βαθμολόγιο των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο και αποτέλεσε επίτευγμα εκείνης της εποχής, βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τα ανάλογα των ένστολων με σημαντικά οικονομικά οφέλη μετά την 1-1-17 όταν και συνδέθηκε με το μισθολόγιο.

Το ότι καταφέραμε ως συνδικαλιστικό κίνημα να κερδίσουμε την απόφαση στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των περικοπών του 3ου Μνημονίου αποτέλεσε τεράστια και ιστορική επιτυχία που σήμερα δύσκολα θα επαναληφθεί σε κάποιο εργασιακό χώρο.

Για όσους βρεθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του σε μια πορεία με 4 θητείες ως Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ ο τρόπος διαχείρισης των καταστάσεων που αντιμετωπίσαμε αποτελεί ένα σχολείο που μας πρόσφερε πολλές γνώσεις .

Ο Γιώργος Δριβάκος με την μακροχρόνια προσφορά του εκσυγχρόνισε  τον συνδικαλισμό των Ένστολων και κατάφερε μέσα από το πνεύμα  συνεκτικότητας που τον διέκρινε, να ενώσει πολλά διαφορετικά και ετερόκλητα στοιχεία που συνεργάστηκαν σε μια κοινή πορεία  αφήνοντας ως παρακαταθήκη πολλές επιτυχημένες διεκδικήσεις που σήμερα παρουσιάζονται ως κεκτημένα δικαιώματα.

Για την μεγάλη του προσφορά στο Λιμενικό Σώμα και στους συναδέλφους, το “ευχαριστώ”  από πλευράς μου είναι το  ελάχιστο που θα μπορούσε να εκφραστεί, ευχόμενος για όσους ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο του συνδικαλίζεσθαι, να προσθέσουμε ακόμη ένα λιθαράκι στα γερά θεμέλια που ο ίδιος έχει βάλει.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.