Οι χειμερινές διακοπές έχουν τη δική τους ομορφιά, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις  προκλήσεις που μπορεί να συμβούν

Τι πρέπει να ελέγξετε

Πρώτα απ ‘όλα, ελέγξτε ότι όλα λειτουργούν σωστά και ότι τα ελαστικά σας είναι κατάλληλα για το ταξίδι.  Οι βασικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες και την μπαταρία. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για την προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για το χειμώνα.

Δεύτερον, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διαβάστε για τους τοπικούς νόμους οδήγησης όπου αφορούν τις περιοχές τους οποίους θα οδηγείτε. Μην υποθέσετε ότι είναι οι ίδιοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πώς μπορείτε να φορτώσω με αποσκευές το αυτοκίνητο 

Είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβείτε το μέγιστο φορτίο και να διατηρήσετε ισορροπημένο το βάρος (ειδικά αν χρησιμοποιείτε μπαγαζιέρα). Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός έχει σαφή ορατότητα μέσω του πίσω παραθύρου.

Όσον αφορά την κατανομή των αποσκευών, θυμηθείτε ότι οι αποσκευές μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός εάν χρειαστεί να φρενάρετε ξαφνικά. Συνιστούμε λοιπόν πρώτα να φορτώσετε τις βαριές αποσκευές και, αν είναι δυνατόν, να τις αγκυστρώσετε πίσω από τα πίσω καθίσματα ή με ένα δίχτυ διαχωρισμού. Οι ελαφρύτερες αποσκευές μπορούν στη συνέχεια να καθίσουν απο πάνω τους. Μια καλή συμβουλή είναι να τοποθετήσετε ρούχα και μαλακά παιχνίδια σε σάκους για να μειώσετε την ένταση.

Χρειάζεται μπαγαζιέρα οροφής;

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και εξαρτάται από το τι παίρνετε μαζί σας. Αν, για παράδειγμα, συσκευάζετε πέδηλα και μπαστούνι του σκι, μπορεί να σας φανεί πολύ πιο εύκολο να αγοράσετε μία μπαγαζιέρα από ό,τι να προσπαθείτε να τα συμπιέσετε μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Τι άλλο πρέπει να πάρετε

Ρίξτε μια ματιά στην πρόγνωση του καιρού πριν φύγετε και ανακαλύψτε ποιες είναι οι τοπικές ανάγκες σχετικά με τις αλυσίδες χιονιού (είναι υποχρεωτικές σε ορισμένες περιοχές).

Έχει νόημα να πάρετε επίσης ένα κάλυμμα χιόνιου έτσι ώστε να μην κρατάτε κάθε πρωί κατά τη διάρκεια των διακοπών σας ξύστρα για τα παράθυρά σας. Έξτρα συμβουλή: Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε υαλοκαθαριστήρες για να καθαρίσετε τα παράθυρά σας, αφήστε τους υαλοκαθαριστήρες να πάνε προς μία κατεύθυνση, στη συνέχεια να τους σταματήστε και σκουπίστε τους με ένα καθαρό πανί. Αυτό αποτρέπει τη βρωμιά να τριφτεί εμπρός-πίσω, ξύνοντας το μπαρμπρίζ σας στη συνέχια.

Αν τα παιδιά βαρεθούν σε μεγάλα ταξίδια, γι ‘αυτό μην ξεχάσετε να συσκευάσετε κάποια είδη για ψυχαγωγία γι’ αυτούς. Οι υπολογιστές tablet μπορούν να είναι ένας τρόπος να απασχοληθούν!

Επίσης, μάθετε πώς να συσκευάζετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα.

Τι πρέπει να εξετάσετε κατά την οδήγηση 

Αν οδηγείτε στα βουνά, πιθανότατα θα συναντήσετε πολλές σήραγγες. Προσέξτε επιπλέον να τηρείτε το όριο ταχύτητας και να οδηγείτε σε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Τα ατυχήματα στις σήραγγες προκαλούν πραγματικά προβλήματα που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Εάν σταματήσετε σε μια λωρίδα σήραγγας θα πρέπει να προσέχετε τον εξαερισμό και τη ρύπανση. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σβήσετε τη μηχανή σας. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, σας ζητηθεί να εγκαταλείψετε το όχημά σας, πρέπει να αφήσετε τα κλειδιά σας στην μίζα, έτσι ώστε τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης να μπορούν να μεταφέρουν το αυτοκίνητό σας εάν είναι απαραίτητο.

Θυμηθείτε επίσης θα χρειαστεί να κρατήσετε τα γυαλιά σας σε ένα προσβάσιμο μέρος. Παρόλο που μπορεί να είναι σκοτεινά στη σήραγγα, υπάρχει περίπτωση να βγείτε σε πολύ φωτεινό ήλιο και λευκό χιόνι.

Προσέξτε ιδιαίτερα όταν οδηγείτε σε γέφυρες και overpasses ή σε πυκνούς δασικούς δρόμους. Αυτά είναι πιο σκοτεινά με αποτέλεσμα να μην λιώνει εύκολα ο πάγος, πρέπει να δώσετε προσοχή στην ταχύτητά σας και στις αποστάσεις φρεναρίσματος.