Ελλάδα Έφυγε το αεροπλανοφόρο Ford από τη Σούδα

Έφυγε το αεροπλανοφόρο Ford από τη Σούδα

Το αεροπλανοφόρο Ford είχε δέσει στη Σούδα (στο Κρηπίδωμα 14) και παρέμεινε εκεί κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά προχθές έφυγε.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Γάζα,  τα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια, σε Σούδα και σε Ελευσίνα, γέμισαν με μεταγωγικά αεροσκάφη πολλών χωρών.Ο λόγος που ζήτησαν άδεια προσγείωσης και παραμονής στην Ελλάδα ήταν εάν χρειαζόταν να απομακρύνουν υπηκόους τους από το Ισραήλ.

Μαζί με τα μεταγωγικά αεροσκάφη ήρθαν στην χώρα μας και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Gerald Ford. Είχε δέσει μάλιστα στη Σούδα (στο Κρηπίδωμα 14) και παρέμεινε εκεί κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά προχθές έφυγε. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρισκόταν δυτικά της Σικελίας.

Ωστόσο τα μεταγωγικά αεροσκάφη ξένων χωρών άρχισαν να αναχωρούν από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα δύο KC-135 γιαπωνέζικα, ενώ δύο επίσης KC-135 αυστραλιανά που ζήτησαν άδεια προσγείωσης και παραμονής στην Ελευσίνα δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Στα δύο αυτά αεροδρόμια παραμένουν αμερικανικά μεταγωγικά (άλλα έρχονται και άλλα φεύγουν), αλλά η αεροπορική κίνηση από τότε που έχει ξεκινήσει ο πόλεμος έχει μειωθεί εντυπωσιακά.

tovima.gr