Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μετά τα συνεχή περιστατικά με εντοπισμούς προσφύγων και μεταναστών που είχαν ξεκινήσει από ακτές της Λιβύης και εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου και σε παραλία του ακριτικού νησιού τα τελευταία 24ωρα του Δεκεμβρίου.
Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν πως «τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών βλέποντας πως έχει σφίξει ο κλοιός στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο αναζητούν εναλλακτικά δρομολόγια και ένα από αυτά είναι από τη Λιβύη προς την πλησιέστερη Κρήτη». Mάλιστα, δεν αποκλείεται τα κυκλώματα να οδηγούνται σε αυτή την επιλογή και επειδή η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έχει σκληρύνει τη στάση της στο Μεταναστευτικό, περιορίζοντας τις αφίξεις στη Λαμπεντούζα. Επίσης πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζουν στα «ΝΕΑ» ως «δευτερεύουσες» τις προσφυγικές ροές από τη Λιβύη θεωρώντας πως κατά κύριο λόγο τελικός προορισμός των διακινητών είναι η Ιταλία.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν καταγραφεί και ναυάγια ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη «διαδρομή» προς την Ιταλία, με πιο πρόσφατο αυτό στα μέσα Δεκεμβρίου όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 61 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά.
Η προέλευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στη χώρα μας προέρχονταν από διάφορες χώρες όπως Αίγυπτος, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Συρία και Παλαιστίνη, ενώ οι διακινητές σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, όπως διαπιστώθηκε, είναι Αιγύπτιοι.
Αναφορικά με τον τελικό προορισμό οι διασωθέντες δήλωσαν πως ήταν η Ελλάδα, ένα στοιχείο που δείχνει, σύμφωνα με τα στελέχη του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, ότι εξαρχής γνώριζαν πως θα καταλήξουν στη χώρα μας και δεν «εξαπατήθηκαν» με την υπόσχεση ότι θα πάνε στην Ιταλία αλλά τελικά βρέθηκαν νότια της Κρήτης.
Ως προς τα χρήματα που έδωσαν στους σύγχρονους δουλέμπορους κυμαίνονταν από 4.100 έως και 9.000 ευρώ, όπως ισχυρίστηκαν οι μετανάστες. Ειδικότερα από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν πάνω από 160 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι, 68, βρέθηκαν στην παραλία Κόρφου της Γαύδου από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χανίων. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Χανίων και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων.
Σε μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκαν σχεδόν 30 μετανάστες σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 16,5 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Κατά δήλωση τους, είχαν ξεκινήσει πρωινές ώρες στις 30-12-2023 από παραλία πλησίον της περιοχής Kambut Λιβύης, με προορισμό την Ελλάδα. Τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν και άλλα περιστατικά με εντοπισμό αλλοδαπών που είχαν όμως – όπως υποστήριξαν – τελικό προορισμό την Ιταλία, κάτι που ερευνάται.
Στις αρχές Νοεμβρίου οι λιμενικοί εντόπισαν στην παραλία Ορνιος Κρήτης 33 αλλοδαπούς, εκ των οποίων τέσσερις ήταν οι διακινητές. Τότε από την έρευνα είχε διαπιστωθεί πως είχαν ξεκινήσει με λέμβο από Λιβύη προς Ιταλία, ενώ οι μετανάστες είχαν πληρώσει περίπου 6.500 ευρώ ο καθένας. Στα μέσα Οκτωβρίου βρέθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία στα νότια παράλια της Κρήτης, στο Αγιοφάραγγο και στο Βαθύ, 77 μετανάστες από Πακιστάν και Αίγυπτο. Οι λιμενικοί συνέλαβαν δύο Αιγύπτιους ως διακινητές, ενώ το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός ήταν η Ιταλία. Καθένας από τους μετανάστες είχε δώσει από 8.000 έως 9.500 δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 2023 καταγράφηκαν 617 αφίξεις στην Κρήτη και εκτιμάται πως τα δρομολόγια των διακινητών ξεκινούσαν από ακτές της Βόρειας Αφρικής και κυρίως από τη Λιβύη.