Στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan στη νοτιοδυτική Γαλλία αναμένεται να διεξαχθεί η μεγάλη γαλλική διακλαδική Άσκηση «VOLFA-2024» με ελληνική συμμετοχή.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου άσκηση προετοιμασίας μάχης, τύπου INVITEX-LIVEX που διοργανώνεται ανά δύο χρόνια και αποσκοπεί στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των μονάδων των συμμετεχουσών χωρών.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετέχουν με μαχητικά αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας “Γεράκι”.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης «VΟLFA», θα εκτελεστούν αντικείμενα σύνθετων αεροπορικών αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με συμμετοχή μεγάλων Σχηματισμών Comao, σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών.

Συγκεκριμένα τα ελληνικά Rafale θα συμμετέχουν σε:

Αμυντικές/Επιθετικές Επιχειρήσεις (Defensive/Offensive Counter Air).

Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support).

Αεροπορική Αποτροπή (Air Interdiction).

Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).

Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue).

Στοχοποίηση Χρονοευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting).

Η ελληνική αεροπορία συμμετείχε στη γαλλική άσκηση τόσο το 2020 όσο και το 2022 με μαχητικά F-16 Block 50 από την 347 Πολεμική Μοίρα «Περσέας» και F-16 Block 52+adv από την 340 Πολεμική Μοίρα «Αλεπού».

Στην Τανάγρα έχουν προσγειωθεί 18 «ριπές» ενώ οι 6 που υπολοίπονται για να συμπληρωθεί η Μοίρα των 24 μαχητικών 4.5 γενιάς αναμένονται στο τέλος του 1ου εξαμήνου του ’24. Δύο χρόνια μετά την απόκτηση των πρώτων Rafale, η 332 Πολεμική Mοίρα «Γεράκι» έχει πλέον πιστοποιηθεί ως πλήρως επιχειρησιακή, με τα πληρώματα των Rafale αλλά και τους τεχνικούς να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εκπαίδευσης που αφορά και τη χρήση όλων των όπλων που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη.

Θυμίζουμε ότι τα μαχητικά Rafale έχουν το ίδιο σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων Link 16 με τις φρεγάτες Belharra που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, με τη χρήση του οποίου ενοποιείται το πεδίο μάχης και τόσο τα Rafale όσο και οι Belharra λειτουργούν ώς πολλαπλασιαστές ισχύος. Διότι μπορούν να καταφέρουν συντριπτικό πλήγμα στις αεροπορικές δυνάμεις του αντιπάλου σε μεγάλες αποστάσεις, πριν καν αντιληφθεί ο εχθρός ότι έχει στοχοποιηθεί.

Η συμμετοχή των Rafale σε όλες τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, με highlight τη μεγάλη ελληνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις τόσο στο αεροπορικό επιτελείο όσο και στις συμμαχικές μας χώρες. Η 332 Μοίρα των Rafale συμμετέχει και στη δύναμη «Δ», την επίλεκτη Διακλαδική Δύναμη άμεσης αντίδρασης.

Στην Άσκηση «VOLFA 2024», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας με φίλες και σύμμαχες Χώρες.

Δείτε το βίντεο απο τη “VOLFA-22”:

 cnn.gr