Χρήσιμες συμβουλές από την Αστυνομία

Κάθε καταστηματάρχης, έχει την ευθύνη της προστασίας της επιχείρησής του, της περιουσίας του και της σωματικής ακεραιότητας του ιδίου και των πελατών του. Γι’ αυτό είναι δική του ευθύνη η λήψη μέτρων, τα οποία θα αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό επίδοξους διαρρήκτες και ληστές, από το να δράσουν στο κατάστημά του.

H εγκατάσταση πορτών και παραθύρων κατασκευασμένα από στερεά υλικά, με κλειδαριές που παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και υαλοπίνακες τύπου laminated, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να ασφαλίσετε το κατάστημά σας. Επίσης, στα παράθυρα καλό θα ήταν να εφαρμοστούν σιδερένιες σχάρες.

Το σύστημα συναγερμού και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αποτελούν μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού, για ένα ασφαλές κατάστημα. Φροντίστε επίσης να αναρτήσετε σε περίοπτους χώρους του καταστήματός σας, πινακίδες που να ενημερώνουν σχετικά με την ύπαρξη των συστημάτων αυτών.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο φωτισμός του καταστήματος σας, ώστε να καλύπτει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο την περίμετρο, όσο και το εσωτερικό του καταστήματος.

Φροντίστε ώστε στο κατάστημά σας να υπάρχει μόνο μία πόρτα εισόδου και εξόδου, η οποία να ελέγχετε από θυροτηλέφωνο και εσωτερικό σημείο στον χώρο του ταμείου. Όσον αφορά στον πάγκο του ταμείου, αυτός θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ώστε ο ταμίας να μπορεί να ελέγχει την είσοδο του καταστήματος. Επίσης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος και τοποθετημένος, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από πελάτες, πίσω από αυτόν.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταμείο του καταστήματος. Τοποθετήστε χρηματοκιβώτιο στο κατάστημά σας, όπου θα μπορείτε να φυλάσσετε τα χρήματα, μέχρι να τα καταθέσετε.

Η ταμειακή μηχανή θα πρέπει να είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα στους πελάτες, να βλέπουν το περιεχόμενό της. Κατά τις ώρες που το κατάστημά σας είναι κλειστό, αδειάστε την ταμειακή μηχανή και αφήστε την ανοικτή.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε χρηματοκιβώτιο και ταμειακή μηχανή με χρονοκαθυστέρηση.

Σε περίπτωση που πέσετε θύμα ληστείας, φροντίστε πρώτα απ’ όλα, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Σκοπός του ληστή είναι να πάρει τα χρήματα ή άλλη περιουσία και να φύγει το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, μπορεί να γίνει απρόβλεπτος, να χρησιμοποιήσει βία, να πάρει ομήρους ή ακόμα και να πυροβολήσει.

Γι’ αυτό, σε τέτοια περίπτωση μην θέσετε τη δική σας ζωή ή τη ζωή των άλλων σε κίνδυνο. Αντιδράστε πάντα με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των παρευρισκόμενων.

Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι και να αποφεύγετε τις προκλήσεις.

Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε την περιγραφή του ληστή, των ενδυμάτων του, αλλά και του μέσου διαφυγής που χρησιμοποίησε.

Φροντίστε να ενημερώσετε, το συντομότερο δυνατό την Αστυνομία, στα τηλέφωνα 199 ή 112, διαβιβάζοντας όλες τις πληροφορίες που κατέχετε. Μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, φροντίστε να προστατέψετε τη σκηνή, ώστε να μην καταστραφούν οποιαδήποτε τεκμήρια.