Το 2023 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 17 % τους πρώτους 11 μήνες και ξεπέρασε τις 355300. Ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο για το 2022, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το 2016.

Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των παράτυπων διελεύσεων, η οποία διπλασιάστηκε μέχρι στιγμής φέτος σε πάνω από 32400. Αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση είναι η υψηλότερη από τότε που ο Frontex άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2009. Ο αριθμός των αφίξεων τον Νοέμβριο αυξήθηκε πάνω από 500 % σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, φθάνοντας σχεδόν τις 4700.

Η δέσμευση του Frontex για τη διαφύλαξη των συνόρων της ΕΕ παραμένει σταθερή, με περίπου 2600 υπαλλήλους και προσωπικό να συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις. Πιο πρόσφατα, ο οργανισμός παρείχε επιπλέον 50 αξιωματικούς για να στηρίξει τη Φινλανδία στη διαχείριση του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού αφίξεων στα ανατολικά σύνορά της με τη Ρωσία.

α κυριότερα σημεία των δεδομένων σχετικά με τη μετανάστευση είναι τα εξής:

  • Μείωση κατά 25 % στις παράτυπες διελεύσεις των συνόρων τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οποία ανήλθε συνολικά σε πάνω από 20000.
  • Όλες οι μεγάλες μεταναστευτικές διαδρομές ανέφεραν χαμηλότερους αριθμούς τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο.
  • Αριθμοί ρεκόρ στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής.
  • Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, αν και εξακολουθεί να είναι η πιο συχνή το 2023, παρουσίασε πρόσφατα πτωτική τάση σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.
  • Οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες σε όλες τις διαδρομές φέτος: Συρία, Γουινέα και Αφγανιστάν.

Η Κεντρική Μεσόγειος παρέμεινε η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική οδός το 2023, με περισσότερες από 152200 ανιχνεύσεις που αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές κατά τους πρώτους 11 μήνες. Πρόκειται για το υψηλότερο σύνολο σε αυτή τη διαδρομή για την περίοδο αυτή από το 2016.

Ωστόσο, ο αριθμός των μηνιαίων ανιχνεύσεων σε αυτή τη διαδρομή μειώθηκε κατά 24 % από μήνα σε μήνα τον Νοέμβριο σε σχεδόν 7900.

Η οδός της Ανατολικής Μεσογείου παρέμεινε επίσης ενεργή, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50 % σε σχέση με πριν από ένα χρόνο τους πρώτους 11 μήνες, φθάνοντας σχεδόν τις 52600 ανιχνεύσεις.

Οι θαλάσσιες διαβάσεις εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για τα άτομα που επιχειρούν παράτυπη μετανάστευση

Στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δείχνουν ότι 2511 άτομα έχουν αναφερθεί αγνοούμενα στη Μεσόγειο φέτος. Η συντριπτική πλειοψηφία τους διέσχιζε την επικίνδυνη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση μεταξύ των μεγάλων μεταναστευτικών οδών, με τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων να μειώνεται κατά 28 % σε 98600.

Στη διαδρομή της Μάγχης, περίπου 58300 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων έχουν εντοπιστεί και στις δύο πλευρές το 2023. Πρόκειται για μείωση κατά 14 % σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.

Σημείωση: Τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα δήλωση αφορούν τον αριθμό των διαπιστώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να διέλθει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες στα εξωτερικά σύνορα.

frontex.europa.eu