Τη διαβολοβδομάδα, την πιο δύσκολη εβδομάδα στη σχολή των υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, κατέγραψε καρέ-καρέ η εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha.

Ενδεικτικό της δυσκολίας, το γεγονός ότι στα σχεδόν 70 χρόνια της σχολής των ΟΥΚ με χιλιάδες υποψηφίους, οι επιτυχόντες δεν ξεπερνούν τους 3.300.

Όπως εξηγεί ο σχολάρχης, η τελευταία εβδομάδα στη σχολή «είναι μια πραγματική αποστολή, ένας προσομοιωτής μάχης. Η ομάδα βρίσκεται στην εχθρική ενδοχώρα και την ώρα που περιμένει να μάθει την αποστολή της, την ανακαλύπτουν. Γίνεται μια σκληρή μάχη, όπου οι εκπαιδευτές είναι οι εχθροι και οι εκπαιδευόμενοι έχουν αναλάβει την αποστολή. Αναλαμβάνουν να πάρουν μια απόφαση για το πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα για να πάρουν μια νέα αποστολή και έχουν δύο επιλογές: η μια είναι να πάνε κοντά στα παράλια, αλλά αφού τους έχουν ανακαλύψει, εκεί θα είναι ελικόπτερα, σκυλιά και άνθρωποι και το λογικό θα είναι ο θάνατος. Η δεύτερη είναι να σκεφτούν ανορθόδοξα και να σωθούν. Δεν σκεφτόμαστε ορθόδοξα και αυτή είναι η διαφορετικότητα μας».

Το χειρότερο σημείο στο στρατόπεδο είναι το αποκαλούμενο «σημείο χωρίς επιστροφή». Όπως εξηγεί εκπαιδευτής, «είναι το σημείο που οι μαθητές αν χτυπήσουν την καμπάνα, εγκαταλείπουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό για την διαβολοβδομάδα των ΟΥΚ για να αντέξεις «είναι το μυαλό. Αν το έχεις, είσαι αφοσιωμένος και δεν το χάσεις, θα αντέξεις».

Ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους, ένας 29χρονος που έρχεται για δεύτερη φορά στο σχολείο αυτό. Όπως λέει πρόκειται για «το απόγειο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης για ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια προσωπική πρόκληση, όχι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική, γιατί απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα».

«Από μικρός έβλεπα στις παρελάσεις και άκουγα για το επίλεκτο σώμα, την αιχμή του δόρατος και ήθελα να ανήκω κι εγώ σε μια τέτοια κλειστή οικογένεια» λέει ένας δεύτερος εκπαιδευόμενος, εξηγώντας ότι περιμένει «μια εβδομάδα εντατικής πίεσης, να φτάσω στα όριά μου, στιγμές αδυναμίας αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λιγοψυχήσω και θα αντέξω».

«Είναι μια μικρή μάχη με τον εαυτό μας για να φτάσουμε τα όρια που δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Ο Θεός και η ψυχή μου ξέρει αν θα αντέξω» εξομολογείται ένας τρίτος υποψήφιος, με έναν τέταρτο να ομολογεί ότι «φοβάμαι την τελευταία εβδομάδα, γιατί την τελευταία ημέρα που θα είσαι έξι μέρες άυπνος θα έχεις παραιασθήσεις και δεν θα ορίζεις το σώμα σου».

protothema.gr