Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της συνοριακής αστυνομίας, διοικητής Αντόν Ζλατάνοφ, συμμετείχε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών στη Σόφια.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δέχθηκαν συγχαρητήρια για την προγραμματισμένη ένταξή τους τον Μάρτιο στη ζώνη Σένγκεν, ευρωπαϊκό χώρο χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά του. Η μερική ένταξη των δυο χωρών σε αυτό το στάδιο, μόνο από αέρος και θαλάσσης, θα αφορά τα αεροδρόμια και τα θαλάσσια σύνορα.

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία δέχθηκε συγχαρητήρια και για την εξαιρετική έκθεση μετά τον έλεγχο της επιτροπής αξιολόγησης Σένγκεν τον Νοέμβριο του 2023.

Οι Βούλγαροι ζήτησαν από τον Frontex να διπλασιάσει το προσωπικό και τον εξοπλισμό του στα σύνορα της Βουλγαρίας που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Οι ομιλητές είπαν ότι η μεταναστευτική πίεση ασκείται κυρίως κατά μήκος της διαδρομής της κεντρικής Ευρώπης μέσω των ελληνικών, των ιταλικών και των γαλλικών ακτών στη Μεσόγειο. Σημείωσαν τη σχετικά λιγότερο έντονη μετακίνηση μεταναστών κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής στο πλαίσιο της συνολικής αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης.