Για πρώτη φορά «ξηλώνεται» κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μέσα από την επίσημη συνεργασία ελληνικών και τουρκικών Αρχών

Εξαιρετικό αστυνομικό αλλά και διπλωματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξάρθρωση δαιδαλώδους κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την τουρκική Αστυνομία.

Και αυτό διότι για πρώτη φορά «ξηλώνεται» δουλεμπορικό δίκτυο μέσα από την επίσημη συνεργασία ελληνικών και τουρκικών Αρχών. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του ελληνικού Λιμενικού με τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος, την περίφημη ΜΙΤ, και την τουρκική Αστυνομία.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο iEidiseis ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν διαβιβάσει και στο παρελθόν πληροφορίες στις τουρκικές Αρχές για τη δράση κυκλωμάτων, εντούτοις, ουδέποτε είχε επικοινωνηθεί στην Τουρκία κάποια εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τη συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών. Ακόμα και όταν υπήρχε συνεργασία, η τουρκική πλευρά δεν τη «φανέρωνε».

Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά υπάρχουν τουρκικά ΜΜΕ που κάνουν μνεία στην ελληνική συνδρομή, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι και αποτυπώνει -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη εξηγούν στο iEidiseis ότι «περίπου στα τέλη του 2023 η ΕΥΠ διαβίβασε πληροφορίες προς τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, τη ΜΙΤ, για τη δράση ενός μεγάλου κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου. Οι πληροφορίες ανέφεραν που βρίσκεται η έδρα του κυκλώματος, που είναι επί τουρκικού εδάφους τα safe house (δηλαδή οι χώροι προσωρινής παραμονής των μεταναστών πριν το ξεκίνημα του ταξιδιού), ποια είναι τα αρχηγικά μέλη αλλά και με ποιο τρόπο κάνουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η ΕΥΠ συνεργάστηκε με το Λιμενικό για να αντλήσει στοιχεία, ενώ η διαβίβαση των στοιχείων έγινε στη ΜΙΤ. Οι Έλληνες λιμενικοί έβλεπαν εδώ και καιρό ότι συγκεκριμένοι διακινητές ‘σπρώχνουν’ σκάφη με τον ίδιο τρόπο δράσης και άρχισαν τη συλλογή στοιχείων, μέχρι που οι ελληνικές Αρχές -μέσα από σειρά συνεντεύξεων από μετανάστες- κατάφεραν να βρουν ακόμα και τις διευθύνσεις των δουλέμπορων».

Οι πληροφορίες έτυχαν επεξεργασίας από τις τουρκικές υπηρεσίες και αποδείχτηκαν «θησαυρός». Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι Τούρκοι αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε περισσότερα από 20 safe house, όπου βρίσκονταν παραπάνω από 90 μετανάστες που θα ταξίδευαν στα ελληνικά νησιά τα επόμενα 24ωρα. Επίσης, συνελήφθησαν 11 διακινητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν έδρα τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Όπως εξηγούν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, η υπόθεση έχει έντονο σημειολογικό χαρακτήρα και αποτυπώνει τις τρέχουσες «διαθέσεις» της Άγκυρας. Αυτό που μένει να φανεί είναι η διάρκεια των καλών διμερών σχέσεων στο «καυτό» μέτωπο του μεταναστευτικού.

ieidiseis.gr