Αυτοάμυνα στο σπίτι σημαίνει να αμύνεσαι προστατεύοντας τον εαυτό σου από επίθεση που λαμβάνει μέρος μέσα στο σπίτι σου.

Η επέκταση της νομικής έννοιας περιλαμβάνει και την άμυνα για την προστασία και τρίτου ανυπεράσπιστου ατόμου, ενώ υπάρχουν περισσότεροι και αρκετά σαφείς νομικοί περιορισμοί στην υπεράσπιση της περιουσίας.

Σε πρακτικό επίπεδο ο νόμος για την αυτοάμυνα στο σπίτι λέει ότι μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου και όσους βρίσκονται στο σπίτι την στιγμή που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα ή η ζωή τους. Αντιθέτως, δεν μπορείς να επιτεθείς σε κάποιον που βρίσκεται εντός της οικίας για σκοπούς που δεν περιλαμβάνουν αυτή τη παράμετρο. Στους σκοπούς αυτούς περιλαμβάνεται η οικογενειακή λογομαχία και η κλοπή, όταν δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή.

Πότε είναι απαραίτητη η αυτοάμυνα στο σπίτι

Στην περίπτωση που ασκηθεί βία από τον/την επιτιθέμενο, δικαιούται κανείς να προβεί στην αυτοάμυνα επί ίσοις όροις. Εάν είναι επίθεση από διαρρήκτη, παύει να είναι κλοπή και ορίζεται ως ληστεία. Εκεί σαφώς μπορεί κανείς να ασκήσει αυτοάμυνα αλλά και πάλι εντός παραμέτρων ανάλογα την περίπτωση. Δηλαδή μπαίνει η παράμετρος σε λειτουργία με την λέξη και όρο «αναλογικότητα». Για παράδειγμα, επιτίθεται άοπλος… δεν μπορείς να τον σκοτώσεις μαχαιρώνοντας ή πυροβολώντας τον. Αντιθέτως, στην περίπτωση που επιτεθεί οπλισμένος, η χρήση όπλου ενδείκνυται αλλά πρέπει να είναι νόμιμο το όπλο. Δηλαδή, η χρήση όπλου για αυτοάμυνα ενδείκνυται όταν το όπλο θεωρείται πρόσφορο αντικείμενο. Στην περίπτωση που αναγκαστεί ο αμυνόμενος/ένοικος να φτάσει στο σημείο να σκοτώσει (φόνος από άμυνα), δεν υπάρχει περίπτωση να μην φτάσει στα δικαστήρια η υπόθεση όπου θα εξεταστεί και η παραμικρή λεπτομέρεια.

Είναι η αυτοάμυνα στο σπίτι νόμιμη;

Οι τρόποι αυτοάμυνας είναι αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στο αν είναι η αυτοάμυνα στο σπίτι νόμιμη καταλήγοντας στο αν κανείς θα αντιμετωπίσει ποινές ή όχι. Πολλοί είναι αυτοί που προωθούν μαθήματα αυτοάμυνας με όπλα. Όμως αυτό που δεν κάνουν σαφές είναι ότι οποιοδήποτε όπλο είναι παράνομο στη χώρα μας (χρειάζεται ειδική άδεια από την αστυνομία να μπορεί κανείς να κατέχει π.χ. πυροβόλο όπλο).

Ανάμεσα στα όπλα που θεωρούνται παράνομα όπλα είναι και το αεροβόλο πιστόλι το τειζερ ηλεκτροσοκ (όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης), το σπρέι δακρυγόνου κλπ. Ακόμη και το κούμποταν μπορεί να εκληφθεί ως όπλο από αστυνομικό και σίγουρα από δικαστήριο αν χρησιμοποιηθεί σε επίθεση ακόμη και σε αυτοάμυνα. Κάποιο άνθρωποι έχουν καταφύγει στην αγορά παράνομων όπλων για την υπεράσπισή τους μην υπολογίζοντας  τις συνέπιες της χρήσης τους σε ώρα ανάγκης πιστεύοντας ότι θα τις αντιμετωπίσουν αν και όταν έρθει η ώρα.

Το σπρέι δακρυγόνου και η αγορά taser είναι αρκετά δημοφιλής. Το δακρυγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια απόσταση αλλά χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα να πιάσει καλά, που σημαίνει ότι με το χρησιμοποιηθεί πρέπει κανείς να τα βάλει στα πόδια. Η τιμη τειζερ ηλεκτροσοκ είναι η ακριβότερη των δύο αλλά και αυτή που χρειάζεται να έχει κανείς επαφή για να δουλέψει αμέσως. Πράγμα που φέρνει τον επιτιθέμενο επικίνδυνα κοντά. Μπορεί βέβαια να αποτελέσει αποτρεπτικό αν ενεργοποιηθεί πριν φτάσει κανείς στα χέρια, αλλά ποτέ δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα είναι και αρκετό. Αυτό μας αφήνει το πρόσφορο όπλο το οποίο έχει και αυτό πολλούς περιορισμούς.

Ο κατάλογος του τι θεωρείται πρόσφορο όπλο είναι ευρύτατος. Σύμφωνα με τον Ν. 2168/1993 – Άρθρο 1 και Παρ.4 άρθρο 1 Ν.3944/2011, ΦΕΚ Α 67/5.4.2011 το τι θεωρείται ΟΠΛΟ ανάλογα με τον ΝΟΜΟ είναι σαφέστατο. Αυτό μας αφήνει με ελάχιστες επιλογές, πιθανά όλες υποδεέστερες από τον οπλισμό ενός επιτιθέμενου ή βίαιου διαρρήκτη.

Η αυτοάμυνα στο σπίτι δεν ξεκινάει με ποιές τεχνικές πολεμικών τεχνών γνωρίζει κανείς, για να αντιμετωπίσει κάποιον βίαιο/εισβολέα. Αυτή είναι εγγενώς ανασφαλείς κατάσταση. Συχνά, λόγω της φύσης του εγκλήματος της ακραίας βίας (Θυμηθείτε το περιστατικό στα Γλυκά νερά 11/5/2021, υποτίθεται ότι η κοπέλα ήξερε πολεμικές τέχνες…) ή και του αιφνιδιασμού ενός εισβολέα που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και απρόβλεπτη αντίδραση, σε αυτόν, μπορεί να έχει και αβέβαιο ή και τραγικό τέλος.

Το σημαντικότερο είναι να μη χρειαστεί να φθάσει σε αυτό το σημείο κανείς.

Φανταστείτε τον τρόμο για το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνεστε όταν είστε αντιμέτωποι με αδίστακτους ανθρώπους μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, ημέρα ή νύχτα. Τρόποι να αποτραπεί αυτό υπάρχουν, αρκεί να τους μάθετε και να τους εφαρμόσετε.

Αυτοάμυνα είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Έννοια η οποία περιέχει και όλα τα μέτρα που λαμβάνει κανείς πριν φθάσει στο σημείο να κινδυνεύει. Η μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια πρέπει να δοθεί στις συνήθειές σας. Κάποιες τις οποίες πρέπει να υιοθετήσετε άμεσα και άλλες που πρέπει να αποβάλετε εξίσου άμεσα.

Το σημαντικότερο είναι να βρείτε ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν με αυτές. Η έρευνα δεν πρέπει να γίνει με επιπόλαιο, «βολικό» τρόπο λόγο απόστασης ή τιμής. Την περιουσία και πιθανά την υγεία και ζωή σας και της οικογένειάς σας ίσως χρειαστεί να υπερασπιστείτε.

 aytoamyna.com