Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε χθες στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο του σταθμό σε μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του Ισραήλ, καθώς και να συμβάλει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας.
Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.
Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.
Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα
Καθώς ο πόλεμος θα μπει αύριο Τετάρτη στον πέμπτο του μήνα, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδιζε ξανά χθες Κυριακή τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του μικρού θυλάκου, όπου κρύβονται κατ’ αυτόν στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Διαβεβαίωσε ότι κατέλαβε συγκρότημα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Χαμάς κατά την προετοιμασία της άνευ προηγουμένου επίθεσής της την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς του ισραηλινού εδάφους. Η εγκατάσταση αυτή, κατά την ίδια πηγή, ήταν κέντρο εκπαίδευσης και εκεί βρίσκονταν μακέτες εισόδων κιμπούτς, στρατιωτικών βάσεων, ισραηλινών τεθωρακισμένων.
Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Μοχάμαντ Σινουάρ είχε γραφείο στο κτίριο. Πρόκειται για ανώτερο στέλεχος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, και αδελφό του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της οργάνωσης του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, έγιναν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, νοτιότερα, που μεταξύ άλλων έπληξαν νηπιαγωγείο, κατά τη Χαμάς.
Στην πόλη αυτή, με περίπου 270.000 κατοίκους προπολεμικά, έχουν καταφύγει πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,3 εκατ. Γαζαίοι, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών που έχουν προκαλέσει καταστροφές τρομακτικής έκτασης.
Στόχος Ράφα
Η ανησυχία εντείνεται ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην πολη όπου έχουν στηθεί αχανείς καταυλισμοί προσφύγων, πάνω στα (κλειστά) σύνορα με την Αίγυπτο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη καταστροφική, όπως τονίζουν ΜΚΟ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως ο στρατός του κατέστρεψε τα περισσότερα «τάγματα» της Χαμάς. «Τα περισσότερα από όσα απομένουν βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Ράφα και θα ασχοληθούμε μαζί τους», πρόσθεσε.
«Η πίεση στη Χαμάς έχει αποτέλεσμα», πλειοδότησε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των δυνάμεών του.
Ο πόλεμος είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Σε αντίποινα, η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς κι εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27.365 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χθες Κυριακή.
Εξάλλου προχθές ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους του, εν μέσω των σφοδρών μαχών. Ο αριθμός των απωλειών του, με βάση στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο ίδιος, ανέρχεται σε 225 νεκρούς από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, αρχικά στο βόρειο τμήμα του.
Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.
Στο διπλωματικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Την 7η Οκτωβρίου απήχθησαν κάπου 250 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στον θύλακο εξακολουθούν να βρίσκονται 132 όμηροι, οι 28 από τους οποίους όμως πιστεύεται ότι είναι νεκροί.