Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), ισότιμο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου αναφορικά με την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή (Γάζα), αλλά και τις εκκλήσεις για εκτόνωση της κατάστασης με στόχο την περίθαλψη και προστασία των αμάχων.

Ακολουθεί δήλωση του Fabrizio Carboni, Περιφερειακού Διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου για την Εγγύς και Μέση Ανατολή, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τα κύματα κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή και προειδοποιούμε έντονα για την περαιτέρω περιφερειοποίηση της σύγκρουσης στη Γάζα και το Ισραήλ. Αυτή η περιοχή έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, με τους αμάχους στην Υεμένη, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Οι εντεινόμενες εχθροπραξίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα δεινά και να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό που χρειάζονται και αξίζουν πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι στην περιοχή είναι μια ανάπαυλα από τη βία. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στις ζωές των αμάχων και να τηρήσουν τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη οι προσπάθειες να κατευθύνονται προς την αποκλιμάκωση και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας». 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποστέλλει και πάλι στις 14 Φεβρουαρίου 2024 ανθρωπιστική βοήθεια (20 τόνοι) στην περιοχή της Γάζας.