Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου και νοσηλευόταν με σοβαρά άφησε σε ηλικία 73 ετών, ο Βαγγέλης Ρωχάμης, «μύθος» της παρανομίας κατά τις  δεκαετίες του ’80 και του ’90, χωρίς όμως ανθρώπινα θύματα.

Ο Βαγγέλη Ρωχάμης, είχε στο ενεργητικό του 10 αποδράσεις, πότε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και πότε περνώντας ανενόχλητος από τις πύλες των φυλακών, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «πεταλούδας», σε μία αναφορά στην ομώνυμη ταινία- βιογραφία του  του Γάλλου κατάδικου Ανρί Σαριέρ.

Σε μία από τις αποδράσεις του, το 1986, τον Απρίλιο του 1986, όταν βρέθηκε για μία δίκη στις φυλακές της Κέρκυρας, μετά την λήξη τους επισκεπτηρίου, ο Ρωχάμης   ακολούθησε τους συγγενείς και φίλους των συγκρατούμενών του που έφευγαν από την κεντρική είσοδο των φυλακών χωρίς κανείς να τον ελέγξει. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής  «οι φύλακες δεν τον αναγνώρισαν γιατί φορούσε κοστούμι και όχι φόρμα όπως συνήθιζε».

Η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Ο  Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

«Από όλες τις φυλακές έχω αποδράσει, εκτός από τις φυλακές Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω», εξομολογήθηκε κάποτε ο «Πεταλούδας».

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.

Αποφυλακίστηκε το 2000.