Αναρτήθηκε χθες  7 Φεβρουαρίου 2024 στη “Διαύγεια” Απόφαση Α/ΓΕΝ για τον καθορισμό της τιμής μεριδίου έτους 2024 για την οικονομική ενίσχυση μερισματούχων ΜΤΝ από τον ΕΚΟΕΜΝ.

Επισημαίνεται ότι, η τιμή του μεριδίου παρέμεινε αμετάβλητη και για το έτος 2024.

Επισημαίνεται ότι ο Ειδικός  Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΕΚΟΕΜΝ) συστάθηκε με το Ν. 2913 (102 Α’/23-5-2001) και λειτουργεί  ως Ειδικός Λογαριασμός του ΜΤΝ, υπαγόμενος στη Γενική Διεύθυνση  του ΜΤΝ και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δια του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σκοπός του ΕΚΟΕΜΝ είναι η οικονομική ενίσχυση όλων των Μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ).

Ο ΕΚΟΕΜΝ, ως “Ειδικός Λογαριασμός” του ΜΤΝ, αποτελεί Διεύθυνση στην Οργανωτική Δομή του ΜΤΝ, της οποίας τα Τμήματα και οι αρμοδιότητες, αναφέρονται λεπτομερώς στον Οργανισμό του ΜΤΝ.

Η διοίκηση του ΕΚΟΕΜΝ, ασκείται από το ΔΣ του ΜΤΝ, το οποίο αποφασίζει επί παντός θέματος, που αναφέρεται στη διαχείριση του ΕΚΟΕΜΝ (εξαίρεση αποτελεί η διανομή των ετησίων εσόδων του Κλάδου), για τη διασφάλιση των συμφερόντων και την εκπλήρωση του σκοπού του.

Τα ετήσια καθαρά έσοδα του ΕΚΟΕΜΝ, διανέμονται κατά το επόμενο έτος στους μερισματούχους του ΜΤΝ, μετά από πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ/ ΕΚΟΕΜΝ) και έγκριση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Το προς διανομή ποσό, δεν είναι δυνατό να είναι ανώτερο του 90% του συνόλου, των ετησίων καθαρών εσόδων του προηγούμενου έτους, ενώ σε καμία περίπτωση η χορηγούμενη ποσοστιαία αύξηση του ποσού της οικονομικής ενισχύσεως, δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του ετήσιου πληθωρισμού. Μείωση του ποσοστού αυτού, δύναται να γίνει με απόφαση του Α/ΓΕΝ, που προκαλείται έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση της ΔΕ/ ΕΚΟΕΜΝ.

Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΕΚΟΕΜΝ, διορίζεται με απόφαση του Α/ΓΕΝ, με τριετή θητεία. Η ΔΕ, τα μέλη της οποίας μετέχουν στις συνεδριάσεις της με ψήφο, συγκροτείται από:

α. Το Γενικό Διευθυντή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, ως Πρόεδρο.

β. Το Διευθυντή του ΕΚΟΕΜΝ.

γ. Έναν ανώτερο οικονομικό Αξιωματικό του ΠΝ, που υπηρετεί στο ΓΕΝ.

δ. Έναν Αξιωματικό του Λ.Σ., που ορίζεται από το YNΑΝΠ.