Πολλές φορές, η απουσία οδηγικής παιδείας και οι ασφυκτικές συνθήκες κίνησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, το οποίο πολύ συχνά προκαλεί επιθετικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Κινούμενοι στους δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδος, όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες ή ακόμη χειρότερα έχουμε πέσει θύματα επιθετικών συμπεριφορών.

Το φαινόμενο του διαπληκτισμού μεταξύ οδηγών δια ασήμαντη αφορμή στους δρόμους της χώρας μας είναι συχνό, τόσο ώστε να επιβάλλει τη γνώση σχετικά με τον τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιδράσουμε και να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση.

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με κανόνες…εμπλοκής αλλά απεμπλοκής από μια στιγμή έντασης, η οποία όμως μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.

1. Ασφαλίζουμε το αυτοκίνητο

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας δεν διαθέτει σύστημα αυτόματος κλειδώματος των θυρών λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνησή του,τότε οφείλουμε να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό ώστε να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα μπορεί να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του οχήματός μας.

Αντιστοίχως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τα παράθυρα, καθώς αν παραμείνουν ανοιχτά τότε αυτό μας καθιστά ευάλωτους σε μια επίθεση. Στην περίπτωση λοιπόν, που διακρίνουμε ότι μια κατάσταση τείνει να γίνει πολύ άσχημη, βεβαιωνόμαστε ότι οι πόρτες στο αυτοκίνητο είναι κλειδωμένες και τα παράθυρα κλειστά.

2. Διατηρούμε τη ψυχραιμία μας

Η διατήρηση της ψυχραιμίας σε τέτοιους είδους καταστάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κι αυτό γιατί παραμένοντας ψύχραιμοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στις ορθότερες αποφάσεις.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεχτούμε μια απρόκλητη ή αν προτιμάτε αδικαιολόγητη επίθεση, κρατάμε μια ουδέτερη στάση δίνοντας χρόνο και στον εαυτό μας αλλά και στους υπόλοιπους γύρω μας να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει.

3. Δεν προκαλούμε – δεν ανοίγουμε διάλογο

Τι περισσότερες φορές ο διάλογος με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη εξαπολύσει μια λεκτική επίθεση εναντίον μας δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να οξύνει περισσότερο τα πνεύματα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφύγουμε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική από την άλλη πλευρά και να γίνουν τα χειρότερα.

4. Κρατάμε αποστάσεις, δεν μετακινούμε το αυτοκίνητό μας

Μένοντας σε απόσταση ασφαλείας και αποφεύγοντας οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση με το όχημά μας τότε δηλώνουμε με τον τρόπο μας ότι δεν έχουμε πρόθεση να απειλήσουμε κάποιον. Αν πάλι δεχθούμε επίθεση βρισκόμενοι σε κίνηση, τότε δεν ακινητοποιούμε το όχημά μας συνεχίζοντας την πορεία μας.

5. Ενημερώστε τις αρχές

Αν η κατάσταση δεν εκτονωθεί, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τις αρχές ή αν αυτό είναι εφικτό να κινηθείτε προς το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα, ιδιαίτερα αν διαπιστώσετε ότι ο εμπλεκόμενος στο περιστατικό οδηγός σάς ακολουθεί.

6. Καταγράψτε την πινακίδα κυκλοφορίας

Σε κάθε περίπτωση αν η τροπή των γεγονότων δεν είναι η… ευκταία και βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε το συμβάν στις Αστυνομικές Αρχές, τότε θα πρέπει να καταγράψουμε τα στοιχεία κυκλοφορίας του εμπλεκόμενου οχήματος.

carandmotor.gr