Παρά την αύξηση της διαδρομής της Δυτικής Αφρικής

Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σε σχεδόν 14000 τον Ιανουάριο, περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και ήταν σχεδόν ευθυγραμμισμένος με το σύνολο από τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους. Σχεδόν όλες οι μεγάλες μεταναστευτικές διαδρομές σημείωσαν μηνιαία πτώση που κυμαινόταν από -71 % στην Κεντρική Μεσόγειο έως -30 % στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πτωτική τάση ήταν η μεταναστευτική διαδρομή της Δυτικής Αφρικής, όπου ο αριθμός των αφίξεων ξεπέρασε τις 6600 κατά τη συνήθως ήσυχη περίοδο του Ιανουαρίου, σχεδόν 50 % περισσότερο από ό, τι τον Δεκέμβριο και 10 φορές τον αριθμό που αναφέρθηκε πριν από ένα χρόνο. Η περιοχή αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του εντοπισμού παράτυπων διελεύσεων των συνόρων τον Ιανουάριο.

Πέρυσι, η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής γνώρισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις παράτυπες διελεύσεις.

Τους τελευταίους μήνες εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ανθρώπων στη Μαυριτανία έσπευσαν να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αυξημένη ζήτηση από τους μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής που διέρχονται από τη χώρα τους και επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Καναρίων Νήσων. Τους τελευταίους μήνες, οι λαθρέμποροι ανθρώπων έχουν στριμώξει έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών σε μικρά ξύλινα αλιευτικά σκάφη γνωστά ως Cayucos, θέτοντας τις ζωές των ανθρώπων επί του σκάφους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Frontex παραμένει προσηλωμένος στη διαφύλαξη των συνόρων της ΕΕ, με περίπου 2370 υπαλλήλους και προσωπικό να συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις. Επί του παρόντος, 170 υπάλληλοι και προσωπικό του Frontex στηρίζουν την Ισπανία στις Κανάριες Νήσους και στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου.

Τα κυριότερα σημεία των δεδομένων σχετικά με τη μετανάστευση είναι τα εξής:

  • Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των παράτυπων διελεύσεων τον Ιανουάριο.
  • Η Κεντρική Μεσόγειος βλέπει τη μεγαλύτερη πτώση (-71 % μηνιαίως)
  • Οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες σε όλες τις διαδρομές είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί και οι Μάλι, αν και οι αρχές εξακολουθούν να καθορίζουν την εθνικότητα μεγάλου αριθμού των αφικνούμενων μεταναστών.

Στη διαδρομή της Μάγχης, ο αριθμός των εντοπισμών ανθρώπων που επιδιώκουν να διασχίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε σχεδόν 3200, περίπου σύμφωνα με τον αριθμό από τον Ιανουάριο του 2023.

Σημείωση: Τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα δήλωση αφορούν τον αριθμό των διαπιστώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να διέλθει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες στα εξωτερικά σύνορα.

frontex.europa.eu