Αυτοπροστασία

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι πολλαπλοί αντιπερισπασμοί κρύβουν κινδύνους. Ζούμε σε μία κοινωνία που όλο και πιο έντονα συνειδητοποιούμε κάθε μέρα πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο. Η αυτοπροστασία είναι απαραίτητη.

Γενικά

Αυτοπροστασία είναι όλα εκείνα τα μέτρα που λαμβάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από άμεσες ή έμμεσες απειλές.

Η διαφορά της άμυνας με την προστασία, είναι ότι στην άμυνα αποτρέπουμε μια επίθεση που θα δεχτούμε, ενώ στην προστασία λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα που μας τοποθετούν σε θέση ισχύος.
Δημιουργούμε, δηλαδή μια ‘’ασπίδα’’ γύρω από εμάς, η οποία θα εμποδίσει την εισβολή τυχόν επίδοξων κινδύνων.

Η πρόληψη ως τρόπος ζωής

Την σήμερον ημέρα είναι πιθανόν να ζούμε χωρίς να έχει παραστεί ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την επίθεση ενός μεθυσμένου, τη διάρρηξη του σπιτιού μας και την εισβολή αγνώστων μέσα σε αυτό, ακόμη χειρότερα με εμάς και την οικογένειά μας να βρίσκεται εντός. Ο φόβος για μια πιθανή επίθεση κάθε φορά που αφήνουμε την άνεση του σπιτιού μας δεν μπορεί να θεωρηθεί ποιοτική διαβίωση. Το άγχος και η αρνητική ενέργεια που δημιουργείται από τέτοιου είδους έγνοιες, συμβάλλουν συν τοις άλλοις αρνητικά στη ψυχική μας υγεία. Γνωρίζοντας για την ύπαρξη κακοθελητών, θέλουμε να νιώθουμε σιγουριά εντός και εκτός της οικίας μας, γι’ αυτό η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού είναι πλέον απαραίτητη. Πολλές φορές όμως οι απειλές βρίσκονται και εκτός του προσωπικού μας χώρου για αυτό μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας και να αναλάβουμε την ευθύνη της προσωπικής μας ασφάλειας.

Επί της ουσίας κάθε πολίτης οφείλει να αναλάβει την προσωπική του ασφάλεια-αυτοπροστασία και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατεύεται τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Πρόκειται για ένα συνδυασμό επαγγελματικής προστασίας και επιβολής του νόμου, καθώς και της προσπάθειάς που καταβάλλει κάθε πολίτης για την προσωπική του ασφάλεια που θα στερήσουν από τον εγκληματία την ευκαιρία να διαπράξει ένα έγκλημα εναντίον του. Ακόμη και κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες πρόληψης, δυστυχώς άσχημα γεγονότα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Ως ιδανική συνθήκη εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία η ευκαιρία για να διαπραχθεί εναντίον μας κάποιο άσχημο γεγονός, ελαχιστοποιείται απέναντι στον επίδοξο εγκληματία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οδηγίες που μπορεί ο κάθε πολίτης να ακολουθήσει για να συρρικνώσει την πιθανότητα να είναι ο ίδιος το επόμενο θύμα. Η άμυνα ως πρακτική στην καθημερινότητα είναι οποιαδήποτε ενέργεια παρεμπόδισης ενός δυνητικού εγκληματία να εκτελέσει τις ανάρμοστες πράξεις του. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν καθένας από εμάς ξεχωριστά ενδιαφερόταν σοβαρά για την προσωπική του ασφάλεια. Πόσο καλύτερη κοινωνία θα είχαμε και πόσο περισσότερο σίγουροι θα νιώθαμε αν ο καθένας μας συνολικά λάμβανε μερικά μέτρα για την προσωπική του ασφάλεια.

H σημασία της αυτοπειθαρχίας

Η αυτοπειθαρχία ως έννοια στην αυτοπροστασία θεωρείται η σημαντικότερη αρετή σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο συμβάν. Ατυχής στιγμές της καθημερινότητας μπορούμε να βιώσουμε όλοι. Το πώς θα το διαχειριστούμε όμως, στη πληθώρα των περιπτώσεων, κρίνει και την έμβαση του συμβάντος

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει το πόσο αναγκαία είναι η πρόληψη σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η πρόληψη όμως προϋποθέτει την συνειδητοποίηση του κινδύνου, την προθυμία για ενημέρωση και τη θέληση για δράση.

Συμβουλές γενικής φύσεως

 • Βαδίζουμε πάντα με αυτοπεποίθηση.
 • Κοιτάμε τον αντίπαλο σταθερά και αποφασιστικά στα μάτια.
 • Αντιδρούμε ψύχραιμα και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουμε το φόβο μας.
 • Δεν πετάμε αντικείμενα άσκοπα, παρά μόνο σκόνες ή σπρέι – αν υπάρχουν – στα μάτια.
 • Δεν φωνάζουμε υστερικά, αλλά βγάζουμε μια κραυγή από μέσα μας, με αποφασιστικότητα και θυμό.
 • Αμυνόμαστε με σκοπό να ελευθερωθούμε και να φύγουμε και όχι ως απάντηση στην επίθεση που εισπράξαμε.
 • Χτυπάμε γρήγορα και δυνατά και μόνο στα ευάλωτα σημεία
 • Σε περίπτωση λεκτικής επίθεσης στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού, δεν βρίζουμε ποτέ αλλά απαντάμε με χιούμορ.
 • Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι των ερωτήσεων κι απαντήσεων σε περίπτωση πειράγματος, αλλά δηλώνουμε αποφασιστικά ότι παραβιάζεται ο προσωπικός μας χώρος ζητώντας να σταματήσει και πάντοτε κοιτώντας τον άλλο σταθερά στα μάτια.
 • Σε περίπτωση επίθεσης μέσα στο σπίτι: α) Να είστε προς την πόρτα ή κοντά σε μπαλκόνι ή παράθυρο για να φωνάξετε για βοήθεια, β) Να έχετε πρόχειρο κάποιο μέσο άμυνας ώστε να χτυπήσετε και να φύγετε.
 • Σε περίπτωση που σας ακολουθεί κάποιος το βράδυ: α) Μην προχωράτε βιαστικά και φοβισμένα, β) Προσπαθήστε να κινείστε σε φωτεινά σημεία του δρόμου, γ) Βγάλτε τα κλειδιά του σπιτιού σας και βάλτε τα ανάμεσα στα δύο δάκτυλα σαν όπλο σε περίπτωση επίθεσης.

Πάντα σε εγρήγορση

 • Το σημαντικότερο όλων είναι να αποφύγετε με κάθε τρόπο τη συμπλοκή. Πρέπει να είστε σε πλήρη εγρήγορση διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε την κατάσταση. Μην ανταποκρίνεστε στις ύβρεις ή τα χλευαστικά σχόλια. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι κατευναστικές όπως «σίγουρα μπορούμε να το λύσουμε με άλλο τρόπο».
 • Εάν αρχίσουν (ένας ή πολλοί) να έρχονται προς το μέρος σας, τότε βάλτε τα χέρια σας σε αμυντική στάση: το χέρι που είναι στην ίδια πλευρά με το μπροστινό πόδι σας  περίπου μισό μέτρο μπροστά από το πρόσωπο σας και το άλλο χέρι να καλύπτει το θώρακα και το στομάχι σας.
 • Αν είναι εφικτό, κάνουμε ελιγμούς, σκύβουμε και προσπαθούμε να αποσυντονίσουμε τον «αντίπαλο» μας, πλάθοντας ταυτόχρονα στο μυαλό μας ένα σχέδιο διαφυγής.
 • Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον προς όφελος σας.
 • Προσπαθήστε να κινείστε γύρω από τον επιτιθέμενο σας ώστε να μην στριμωχθείτε σε κάποιο τοίχο.
 • Αν βρεθείτε με τη πλάτη στον τοίχο, προσπαθήστε να αφήσετε ένα κενό. Πλέον έχετε να ανησυχείτε για επιθέσεις, οι οποίες είναι στο οπτικό πεδίο σας.

H σωματική σας δύναμη ως τελευταία επιλογή

 • Εάν η κατάσταση ξεφύγει και εξελιχθεί σε μάχη σώμα με σώμα, τότε η χρήση των αγκώνων σας μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική αν τους κατευθύνετε προς τον λαιμό του αντιπάλου.
 • Μην επιδιώξετε να χτυπήσετε τον αντίπαλο στο πρόσωπο (με γροθιά), γιατί το πιθανότερο είναι να σπάσετε το χέρι σας.
 • Το καλύτερο μέρος για να επιτεθείτε είναι στη μέση του θώρακα, τη μύτη, τα μάτια ή τα αυτιά. Ένα χτύπημα στο λάρυγγα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κερδίσετε μια «μάχη».
 • Κρατήστε το στόμα σας κλειστό με τα δόντια σφιγμένα. έτσι ώστε ακόμη κι αν δεχτείτε χτύπημα, το σαγόνι σας δύσκολα θα σπάσει.
 • Ξεχάστε την δίκαιη πάλη, και αυτό γιατί βρίσκετε σε κίνδυνο. Χτυπήστε στα γεννητικά όργανα, δαγκώστε και γενικά εστιάστε στα ευαίσθητα σημεία. Στόχος σας είναι να τους δημιουργήσετε πρόβλημα κερδίζοντας χρόνο ώστε να μπορέσετε να τρέξετε. Η αυτοπροστασία διαφέρει από έναν δίκαιο αγώνα.
 • Αποφύγετε τη γροθιά που ο αντίπαλος θα προσπαθήσει να σας καταφέρει, γέρνοντας προς την αντίθετη πλευρά και μετά σπρώχνοντας τον με τη φορά που έχει. Έτσι θα έχετε χρησιμοποιήσει τη δύναμη του προς όφελος σας. Αυτό βέβαια χρειάζεται μια στοιχειώδη εξάσκηση από μέρους σας.
 • Προσπαθήστε να σταθείτε όρθιοι και ακέραιοι
 • Εάν πέσετε στο έδαφος τότε καλύψτε το κεφάλι με τα χέρια σας και την κοιλιά με τα πόδια σας, σαν μια μπάλα. Έτσι προστατεύετε τα ευαίσθητα σημεία σας.

 ssc-security.gr