Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Αιγιαλείας, την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας, με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας

Συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, η Αστυνόμος Α’ – Ψυχολόγος  Ιωάννα Τσάκωνα, ο Αστυνόμος Β’ Δημήτριος Πανούτσος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Ελευθεριώτης

Στην ημερίδα τοποθετήκαν οι πρόεδροι των 15μελών Λυκείων της Αιγιαλείας, δημοτικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες.

Με επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση, τόσο από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και από την πλευρά των φορέων και των πολίτων ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Νεανική παραβατικότητα – Η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας» που πραγματοποιήθηκε χθες 19-02-2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας «Αλέκος Μέγαρης» και συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Αιγιαλείας, την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας, με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας.

Στην ημερίδα απηύθηναν χαιρετισμό :

  • O Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτριος Καλογερόπουλος,
  • O Διάκονος Πατέρας Αναστάσιος Καμπούρης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,
  • O Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης,
  • H Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεωργία Ντάτσικα,
  • Ο Αντισαγγελέας Πρωτοδικών Αιγίου κ. Αθανάσιος Κολοκοτρώνης,
  • Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχος Θεόδωρος Τσάτσαρης,
  • Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και
  • Ο Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας κ. Μένιος Κουτρόπουλος

Επιπλέον, παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους στην ημερίδα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αιγιαλείας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δήμου Αιγιαλείας, οι Εκπαιδευτικοί Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος πολιτών.

Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής κατά την εισήγησή του επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι oι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας) παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να εντάσσονται σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.

Η Αστυνόμος Α΄(Ε.Κ.) – Ψυχολόγος Ιωάννα Τσάκωνα και ο Αστυνόμος Β΄Δημήτριος Πανούτσος ανέπτυξαν κατά την εισήγησή τους ζητήματα προσέγγισης του θύτη – θύματος και θεατη της νεανικής παραβατικότητας καθώς και της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο,  ενώ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας και εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Ελευθεριώτης τόνισε ότι ο Δήμος Αιγιαλείας με τις διευθύνσεις και τις Αντιδημαρχίες Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία.

Τέλος, τοποθετήκαν δημοτικοί και σχολικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί και οι πρόεδροι των 15μελών Λυκείων της Αιγιαλείας, εκφράζοντας την αγωνία και τις ανησυχίες τους σχετικά με την έξαρση της σχολικής βίας αλλά και προτείνοντας λύσεις.

Ο συντονισμός της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από το Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας Αστυνόμο Β’ Ιορδάνη Μαγειράκη.